Èter

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre el grup funcional i la família de composts que en deriven. Vegeu-ne altres significats a «Èter (desambiguació)».
Infotaula de compost químicÈter
Substància químicaclasse estructural de compostos químics Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Ether-(general).png
Èters

Un èter és un compost químic on un àtom d'oxigen uneix dos fragments orgànics. És un dels grups funcionals més típics en la química orgànica.

Els èters més comuns són el dietil èter (conegut simplement com a èter), el tetrahidrofurà (THF), i el metil terc-butil èter (MTBE). Tots aquests compostos s'usen com a dissolvents, però el MTBE es fa servir també com a additiu a les benzines sense plom, i el dietil èter es va emprar històricament com a anestèsic. Són característics d'aquests tres èters el seu baix punt d'ebullició i la seva facilitat per a inflamar-se.


Altres èters d'ús comú són el dioxà i dimetoxietà (DME), que també es fan servir com a dissolvents. El fet que tinguin dos àtoms d'oxigen fa que tinguin un punt d'ebullició més alt, malgrat el seu baix pes molecular (Vegeu-ne les propietats físiques més avall).

Altres èters importants.

El poli (etilenglicol), PEG, és un èter polimèric la longitud de cadena del qual pot variar depenent de com s'ha preparat. La seva viscositat depèn de la longitud de la cadena polimèrica: com més llarg, més viscós. Es troba amb molta freqüència en preparats cosmètics.

L'oxirà o òxid d'etilè és l'èter cíclic més petit. És molt reactiu a causa de la tensió de l'anell de tres baules. S'empra com a reactiu en síntesi orgànica per a preparar compostos més complexos, o com a agent desinfectant en autoclaus de material hospitalari.

Els èters corona són polièters cíclics. Formen una subfamília d'èters molt important perquè tenen un gran capacitat de complexar diversos metalls selectivament, depenent de la grandària del cicle. Per exemple, l'èter 15-corona-5, representat a la figura de sota, es compon especialment de cations sodi (Na+).

Propietats físiques[modifica]

Propietats dels èters
Èter Punt d'ebullició () Punt de fusió () densitat a 25℃ (g cm-3)
Dietilèter 35 -116 0,706
THF 65-67 -108 0,889
MTBE 55-56 - 0,74
dioxà 100-102 10-12 1,034
DME 85 -58 0,867
Oxirà 11 -111 0,882
PEG 200 - -50 1,124 (a 20℃)
15-corona-5 93-96 (a 0,05 mm Hg) - 1,113 (a 20℃)

Preparació[modifica]

Preparació d'èters.
Els mètodes més comuns per a obtenir aquest tipus de compostos són:
  1. Deshidratació d'alcohols. En medi àcid, un alcohol pot perdre aigua per a formar el corresponent èter simètric.
  2. Síntesi de Williamson. En presència d'una base forta, un alcohol reacciona amb un agent alquilant (normalment un halur d'alquil) per a fornir èters diferentment substituïts.
  3. Addició d'un alcohol a una olefina. Es pot condensar un alcohol i una olefina en presència de catalitzadors àcids.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Èter