Cosmètica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Productes cosmètics.
Dona asiàtica pintant-se els ulls davant l'espill.
Imatge d'un ull de dona maquillat.
Una Maiko japonesa.

La cosmètica és l'art d'aplicar diversos productes per tenir cura, embellir o protegir la part exterior del cos humà,[1] en especial la pell, les dents, les ungles o els cabells. Un cosmètic és un producte o preparat per aquestes aplicacions.[2] Per extensió significa l'art de presentar coses millores que el que són per un mer maquillatge en fer només «canvis cosmètics» o un ball de noms. La paraula prové del verb grec κοσμέω (kosméo), «ordenar, adornar, embellir» amb el sufix derivatiu -τικός per a formar un adjectiu.

En la història de les civilitzacions sempre s'havien utilitzat diversos productes d'origen natural elaborats en forma de pomades, ungüents o perfums. En l'antic Egipte, per exemple, les dones es depilaven amb el pròpolis de les abelles, es tenyien els cabells amb diverses plantes tintòries.[cal citació]

A partir del segle xix la síntesi química va començar a introduir-se en la fabricació dels cosmètics fins a arribar a la pràctica substitució dels productes naturals. Diferents moviments de retorn a la natura, que van començar amb el moviment del Lebensreform a Alemanya i Suiça a mitjans del segle XIX[3] i l'ecologisme del segle xx que va començar el 1962 amb el llibre La primavera silenciosa de Rachel Carson,[4] a poc poc es torna a cercar productes més naturals. La recerca també va desenvolupar cosmètics que no només maquillen o embelleixen, però també productes que restauren i tenen cura de la pell i dels cabells. A Europa, els cosmètics són sotmesos al reglament europeu número 1223.[5]

Els productes cosmètics principals són:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Cosmètica». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «cosmètic». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Barlösius, Eva. Naturgemässe Lebensführung : zur Geschichte der Lebensreform um die Jahrhundertwende (en alemany). Frankfurt: Campus, 1997. ISBN 3593357593. 
  4. «Rafael Carson». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  5. «Règlement (CE) n o 1223/2009 du Parlement européen et du Conseil du 30 novembre 2009 relatif aux produits cosmétiques». Eur-Lex, 30-11-2009. [Consulta: 17 juliol 2018].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cosmètica