Cosmètica

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Productes cosmètics.
Dona asiàtica pintant-se els ulls davant l'espill.
Imatge d'un ull de dona maquillat.
Una Maiko japonesa.

La cosmètica (del grec κοσμητικoς de κοσμoς kosmos: 'ordre' o 'bellesa', 'metica' de 'mesura'), és l'art d'aplicar diversos productes per a embellir o ornamentar el cos humà. Encara que el terme cosmètic s'aplica a productes habitualment artificials per aquest fi o l'objectiu de maquillar qualsevol cosa.[1]

Es considera producte cosmètic (o, simplement, cosmètic) tot allò que serveix per a conservar i embellir alguna part del cos humà, en especial la pell, les dents, les ungles o els cabells.

En la història de les civilitzacions sempre s'havien utilitzat diversos productes d'origen natural elaborats en forma de pomades, ungüents o perfums. En l'antic Egipte, per exemple, les dones es depilaven amb el pròpolis de les abelles, es tenyien els cabells amb diverses plantes tintòries.

A partir del segle XIX la síntesi química va començar a introduir-se en la fabricació dels cosmètics fins a arribar a la pràctica substitució de tots els productes naturals; però a finals de segle XX es van tornar a revalorar els productes naturals en cosmètica a la vegada que els avenços van permetre introduir productes com els liposomes i altres que van afegir un component restaurador i medicinal en diversos productes especialment per a la pell.

Els productes cosmètics principals són:

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.142. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 28 novembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cosmètica Modifica l'enllaç a Wikidata