Esmalt d'ungles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre el cosmètic. Vegeu-ne altres significats a «Esmalt».
Esmalt d'ungles

Un esmalt d'ungles o pintaungles és un cosmètic que té com a objectiu pintar les ungles dels dits, de les mans dels peus, a través d'una laca acolorida. En general els productes cosmètics d'aquest tipus són compostos orgànics amb contingut de nitrocel·lulosa, toluè, formaldehid entre d'altres. És comú l'agregat de perles i altres tipus de brillantors, propis de la indústria del cotillon.

Va ser inventat el 1924, com laca d'ungles amb color, i a partir d'aquest moment es va acabar amb la moda de portar les ungles naturals.

L'esmalt d'ungles es remou amb dissolvent, i antigament amb acetona (tot i que encara en l'actualitat s'utilitza).

Hi ha alguns trucs per preservar l'esmalt d'ungles en bones condicions i fer que ens durin més temps. Els esmalts se solen deteriorar gairebé sense raó, i això es deu a l'oxidació pròpia del seu contacte amb l'aire, fins i tot en els pocs moments en què mantenim els flascons destapats, al pintar les nostres ungles de mans i peus. Això serà inevitable, ja que el pinzell necessita estar en constant moviment, entrant i sortint d'aquest contenidor, el que fa impossible mantenir-lo tapat.

Conservació[modifica]

  1. Procurar guardar tots els esmalts en un lloc fresc... fins i tot: dins el congelador. La calor proveeix un ambient òptim per al deteriorament de l'esmalt, especialment aquells que no siguin d'excel·lent qualitat, i es notarà que el producte se separa i forma grumolls. Així, el fred prevé aquests desagradables successos.
  2. No s'ha de deixar reposar per massa temps. Encara que es tracti d'un color que no s'utilitza sovint, de tant en tant (per exemple, una o dues vegades a la setmana) s'ha d'agitar els flascons, fent-los girar sobre el seu eix, i després fent-los girar de cap. Això farà que els components es mantinguin units i en bones condicions.
  3. Per reutilitzar els esmalts d'ungles que ja estan una mica deteriorats i ressecs, es necessita posar algunes gotes d'alcohol dins de l'envàs, amb compte. No s'ha de superar la capacitat d'1/5 de l'envàs, ja que en cas contrari el vernís quedaria massa diluït. Després, es tanca bé el flascó i s'agita vigorosament, perquè tots dos components es barregin.
  4. Per evitar desaprofitar producte, abans de col·locar el vernís d'ungles passa-dissolvents, s'ha de netejar bé de les restes del producte anterior, i després rentar acuradament amb aigua i sabó.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esmalt d'ungles