Aberració cromàtica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
A la part superior hi ha una fotografia presa amb un lent d'alta qualitat. A la part inferior hi ha una fotografia semblant presa amb una lent d'angle ampli mostrant una evident aberració cromàtica...

La distància focal d'una lent depèn de l'índex de refracció de la substància que la forma. Atès que l'índex de refracció de totes les substàncies òptiques està condicionat per la longitud d'ona de la llum incident, la distància focal d'una lent és diferent per als diferents colors. En conseqüència, una lent simple no forma només una imatge d'un objecte, sinó una sèrie d'imatges a distàncies diferents de la lent, una per cada color present en la llum incident. A més, ja que l'augment depèn de la distància focal, aquestes imatges tenen dimensions diferents.

Aberració cromàtica d'una lent òptica

La variació de la distància de la imatge amb l'índex de refracció es denomina aberració cromàtica longitudinal o axial, i la variació de la mida de la imatge és l'aberració cromàtica lateral. Atès que l'índex és major per a les longituds d'ona més curtes, la distància focal és menor per a aquestes. D'aquesta forma, els raigs de color violat, que són els que tenen la longitud d'ona més curta, formen la imatge lleugerament més propera a la lent i més petita. En canvi, els raigs vermells formen la imatge lleugerament més allunyada de la lent i més gran.

Quan hom fabrica un objectiu, l'aberració cromàtica es pot corregir combinant dues o més lents, que anul·len o redueixen l'aberració cromàtica de les altres.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]