Adobe Photoshop

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Adobe Photoshop és un editor de gràfics rasterizats desenvolupat per Adobe Systems. Utilizat principalment per al retoc de fotografies i gràfics, el seu nom en espanyol significa literalment "taller de fotos". És líder mundial del mercat de les aplicacions d'edició d'imatges i domina aquest sector de manera que el seu nom és àmpliament emprat com a sinònim per a l'edició d'imatges en general.

Actualment forma part de la família Adobe Creative Suite i és desenvolupat i comercialitzat per Adobe Systems Incorporated inicialment per computadors Apple però posteriorment també per a plataformes PC amb sistema operatiu Windows. La seva distribució ve en diferents presentacions, que van des de la seva forma individual fins com a part d'un paquet, sent aquests: Adobe Creative Suite Design Premium i Versió Standard, Adobe Creative Suite Web Premium, Adobe Creative Suite Production Studio Premium i Adobe Creative Suite Master Collection .


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adobe Photoshop Modifica l'enllaç a Wikidata

Història[modifica | modifica el codi]

El 1987, Thomas Knoll, un estudiant de doctorat a la Universitat de Michigan va escriure un programa en Macintosh Plus per mostrar imatges a escala de grisos en pantalles monocromàtiques. Aquest programa, anomenat Display, va cridar l'atenció del seu germà, John Knoll, un treballador d'Industrial Light & Magic, que va recomanar a Thomas convertir el seu programa en un programa complet editor d'imatges. El 1988, Thomas es va prendre un recés de 6 mesos dels seus estudis per treballar en el programa, juntament amb el seu germà. Thomas renombró el programa a ImagePro, però el nom ja es trobava registrat. Més tard aquest mateix any, Thomas renombró el programa com Photoshop i va negociar un tracte amb el creador d'escànners Barneyscan per distribuir còpies del programa amb un escànner, "un total de 200 còpies de Photoshop van ser distribuïdes" d'aquesta manera.

Durant aquest temps, John va viatjar a Silicon Valley i va realitzar una demostració del programa a enginyers d'Apple i Russell Brown, director d'art en Adobe. Ambdues demostracions van ser reeixides, i Adobe va decidir comprar la llicència per distribuir el programa al setembre de 1988. Mentre John treballava en plug-ins a Califòrnia, Thomas es va quedar a Ann Arbor treballant en el codi. Photoshop 1.0 va ser llançat en 1990 exclusivament per a Macintosh.