Adobe Premiere Pro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Adobe Premiere Pro
Modifica el valor a Wikidata

Tipusprogramari editor de vídeo Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial
1992 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
24.2 (febrer 2024) Modifica el valor a Wikidata
Llicènciallicència de propietat Modifica el valor a Wikidata
Part deAdobe Creative Suite i Adobe Creative Cloud Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuMicrosoft Windows i macOS Modifica el valor a Wikidata
PlataformaWindows Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC++ Modifica el valor a Wikidata
Format de fitxer de lectura
Format de fitxer d'escriptura
format de fitxer 3GPP, 3GPP2 file format (en) Tradueix, Audio Data Transport Stream, AC-3 Compressed Audio (Dolby Digital), Revision A (en) Tradueix, Audio Interchange File Format, Apple ProRes, Advanced Systems Format, Adobe Sound Document (en) Tradueix, AVC-Intra (en) Tradueix, Type-1 DV AVI (en) Tradueix, Type-2 DV AVI (en) Tradueix, Broadcast Wave Format (en) Tradueix, GIF, MPEG-1 program stream (en) Tradueix, Sony HDV (en) Tradueix, .m2ts, MPEG-2 Transport Stream, MPEG-4 Part 14, M4V (en) Tradueix, format de fitxer QuickTime, MP3, Advanced Video Coding (en) Tradueix, MPEG-2 program stream (en) Tradueix, AVCHD, MXF, MJPEG, Open Media Framework Interchange (en) Tradueix, OpenEXR, VOB, WAV, Windows Media Video, Adobe Illustrator Artwork, PostScript encapsulat, BMP, Digital Picture Exchange (en) Tradueix, ICO, JPEG File Interchange Format, PICT (informàtica), PNG, Photoshop File Format, Adobe Premiere Title (en) Tradueix, Truevision TGA, Image Capture Board (en) Tradueix, Video Display Adapter (en) Tradueix, TrueVista (en) Tradueix, Tagged Image File Format, Timed Text Markup Language (en) Tradueix, MacCaption VANC (en) Tradueix, Scenarist Closed Caption File (en) Tradueix, SubRip text file format (en) Tradueix, EBU STL (en) Tradueix, Advanced Authoring Format (en) Tradueix, After Effects project, binary variant (en) Tradueix, After Effects project, XML variant (en) Tradueix, Character Animator Project (en) Tradueix, Adobe Premiere Batch List (en) Tradueix, valors separats per comes, text pla, tab-separated values (en) Tradueix, CMX 3600 edit decision list (en) Tradueix, Adobe Premiere Elements project (en) Tradueix, Final Cut Pro X project (en) Tradueix, Adobe Audio Waveform (en) Tradueix, Adobe Premiere Project (en) Tradueix, Adobe Premiere Library (en) Tradueix i Adobe Premiere Effect Preset (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Adobe Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webadobe.com… (anglès) Modifica el valor a Wikidata
Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata
Id. PRONOMx-sfw/219 Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): AdobePremiere Modifica el valor a Wikidata

Adobe Premiere Pro® (Pr) és una aplicació destinat a l'edició de vídeo en temps real. És part de la família Adobe Creative Suite, un conjunt d'aplicacions de disseny gràfic, edició de vídeo i desenvolupament web desenvolupat per Adobe Systems. Fa poc temps va sortir a la venda la nova versió d'Adobe Premiere Pro, Adobe Premiere Pro CC. Aquest editor de vídeo professional és bastant intuïtiu, si l'equip compta amb certes característiques en el sistema (mínim 2 GB de memòria RAM, 80 GB de disc dur, 512 MB de memòria en targeta gràfica). Cal tenir en compte que el vídeo és molt complex, així que es necessita bastant espai per emmagatzemar tot el que es capturi per a l'edició, i també es necessita que l'ordinador tingui una targeta de vídeo perquè pugui mostrar amb fluïdesa sense talls ni alentiments.

Premiere Pro és utilitzat per emissores com la BBC i la CNN. S'ha utilitzat per editar pel·lícules, com ara Gone Girl (Perduda), o Monstres S.A.[cal citació]

Història[modifica]

Premiere Pro és el successor redissenyat per Adobe Premiere, que va ser llançat el 2003. Premiere Pro es refereix a les versions publicades des del 2003, mentre Premiere es refereix a les versions anteriors. Premiere va ser una de les primeres edicions no lineals basades en la informàtica (sistema d'edició no lineal), amb el seu primer llançament en Mac el 1991. Fins a la versió de Premiere Pro 2.0 (CS2), el paquet de programari apareix en portada amb un cavall al galop, en un gest de complicitat amb Eadweard Muybridge, " Sallie Gardner al galop[1]".

Modes de treball[modifica]

Adobe Premiere Pro disposa de diferents elements per a crear una determinada producció. El fet que el seu contingut sigui força divers vol dir que aporta una important varietat d'opcions alhora d'interactuar-hi. Té sis modes principals de treball:

 • Mode de muntatge: La seva funció és la de poder visualitzar, en mida superior, el projecte que s'estigui editant i veure amb més precisió els diferents detalls del qual.
 • Mode d'edició: És el mode més bàsic del programa, ja que és on es crea el projecte i on es va modelant. Es subdivideix en quatre zones: la superior esquerra, per visualitzar els molts clips de vídeo, o àudio, que s'han enregistrat i escollir els moments que siguin d'interès, a part que també és útil per modificar la posició, rotació, mida, etcètera, de la producció resultant; la superior dreta, a partir de la qual es va visualitzant la producció a mesura que es va editant (quan es vol veure una escena amb més detall s'accedeix al darrer mode); la inferior esquerra, la funció de la qual és la d'importar el contingut enregistrat i emmagatzemar-lo; i la inferior dreta la qual és la més important, ja que és la barra del temps des d'on l'edició es duu a terme. Entre aquestes últimes s'aprecia una barra amb uns determinats ítems (eines) per editar el contingut (selecció, escorçament, desplaçament, entre altres).
 • Mode de color: Com bé diu el nom, quan es vol retocar la il·luminació del projecte editat, s'entra en aquest mode, ja que t'ofereix diverses possibilitats de modificar la tonalitat lumínica (corbes de nivell, contrast, saturació, balanç de blancs, etcètera).
 • Mode d'efectes: Amb aquesta secció de treball es poden incorporar en el conjunt audiovisual alguns arxius, prefigurats pel programa, que atorguen a la producció un toc força positiu: transicions de vídeo o àudio, modulacions de so, modificacions estètiques de vídeo, entre altres. També es pot accedir a aquest mode a través de la zona inferior esquerre del mode d'edició.
 • Mode de so: El complement sonor de la imatge es pot modificar, o bé per la barra de temps de l'edició, o bé a través del respectiu mode de treball. Com es de preveure, en aquest es podrà realitzar amb més precisió (pujar o baixar el nombre de decibels, orientar el so cap a dreta o esquerra, etcètera). Aquí també apareix el mode d'efectes al marge esquerra.
 • Mode de gràfics: Tota producció audiovisual va acompanyada de títols o altres gràfics per acabar d'esmentar o explicar determinats detalls. Adobe Premiere Pro compta amb una secció on hi ha diverses tipologies prefigurades de títols, que es poden modificar en tots els seus aspectes, per tal d'acabar trobant el títol idoni. A la zona superior esquerra apareix la mateixa zona que en el mode d'edició.

Per acabar aquest apartat, cal comentar que aquesta descripció s'ha basat en la versió del programa de l'any 2017. No obstant aquest petit inconvenient, els modes de treball no varien. Només ho fan alguns efectes, eines, opcions de color, so i títols, per donar un toc més professional a determinat projecte audiovisual.  

Requisits del sistema d'Adobe Premiere Pro CS6[modifica]

Windows[modifica]

 • Processador Intel ® Core ™ 2 Duo o AMD Phenom® II compatible amb 64 bits
 • Microsoft ® Windows ® 7 amb Service Pack 1, Windows 8 o Windows 8.1.
 • 4 GB de RAM (es recomana 8 GB)
 • 4 GB d'espai disponible al disc dur per a la instal·lació; es necessita espai lliure addicional durant la instal·lació (no es pot instal·lar en dispositius d'emmagatzematge extraïbles flash)
 • Es necessita espai en disc addicional per previsualitzar arxius de treball (10 GB recomanat)
 • Pantalla de 1280 x 900
 • Sistema compatible amb OpenGL 2.0
 • Disc dur de 7200 RPM (es recomanen diverses unitats de disc ràpides, preferiblement configurades en RAID 0)
 • Targeta de so compatible amb el protocol ASIO o Microsoft Windows Driver Model
 • Unitat de DVD-ROM compatible amb DVD de doble capa (gravadora DVD + -R per a enregistrament de DVD; gravadora Blu-ray per a la creació de mitjans de discs Blu-ray)
 • Per a les funcions de QuickTime, es necessita el programari QuickTime 7.6.6.
 • Opcional: targeta GPU certificada per Adobe per rendiment accelerat per GPU

Aquest programari no funcionarà si no s'activa. Cal disposar de connexió a Internet de banda ampla i haver-se registrat per poder activar el programari, validar les subscripcions i accedir als serveis en línia. L'activació per telèfon no està disponible.

Mac OS[modifica]

 • Processador Intel de diversos nuclis compatible amb aplicacions de 64 bits
 • Mac OS X versions 10.6.8, 10.7, 10.8 o 10.9
 • 4 GB de RAM (es recomana 8 GB)
 • 4 GB d'espai disponible al disc dur, més espai lliure addicional durant la instal·lació (no es pot instal·lar en un volum que utilitzi un sistema d'arxius que distingeixi entre majúscules i minúscules, ni en dispositius d'emmagatzematge flash extraïbles)
 • Es necessita espai en disc addicional per previsualitzar arxius de treball (10 GB recomanat)
 • Pantalla de 1280 x 900
 • Disc dur de 7200 RPM (es recomanen diverses unitats de disc ràpides, preferiblement configurades en RAID 0)
 • Sistema compatible amb OpenGL 2.0
 • Unitat de DVD-ROM compatible amb DVD de doble capa (SuperDrive per a enregistrament de DVD; gravadora Blu-ray per a la creació de mitjans de discs Blu-ray)
 • Per a les funcions de QuickTime, es necessita el programari QuickTime 7.6.6.

Opcional: targeta GPU certificada per Adobe per rendiment accelerat per GPU

Aquest programari no funcionarà si no s'activa. Cal disposar de connexió a Internet de banda ampla i haver-se registrat per poder activar el programari, validar les subscripcions i accedir als serveis en línia. L'activació per telèfon no està disponible.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adobe Premiere Pro