Velocitat d'obturació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El temps d'exposició pot tenir un gran efecte quan es fotografien objectes en moviment. Cal ajustar l'obertura per obtenir una exposició adequada.
Fotografia amb un temps d'exposició relativament curt, congelació de moviment.

Velocitat d'obturació o, més exactament, temps d'exposició, és un concepte de la fotografia que fa referència al període durant el qual l'obturador d'una càmera fotogràfica està obert. S'expressa segons i fraccions de segons, per la qual cosa en realitat s'està parlant de temps i no de velocitat (distància/temps).

Els temps d'exposició d'una càmera fotogràfica poden ajustar-se en valors discrets. El salt de cada valor al següent s'anomena un pas fotogràfic. Aquests valors acosumen a oscil·lar entre els 30 segons i 1/8000 de segon; per a poder realitzar exposicions més llagues acostuma a existir l'opció B (o mode Bulb) en la qual l'obturador es manté obert durant el temps que mantinguem el dit sobre el piu. Una variant del mode B és el mode Time (T), gairebè en desús, en el qual s'ha d'accionar el piu una vegada per iniciar l'exposició del sensor o pel·lícula, i una altra per finalitzar-la.

Fotografia des del mateix lloc amb una velocitat més lenta, efecte de desplaçament.
  • En els temps d'exposició llargs: superiors a 1/60 segons; l'obturador roman obert més temps i deixa passar més llum i amb ell s'aconsegueix la sensació de desplaçament, normalment es fan amb un trípode.

El temps d'exposició, junt amb la sensibilitat de la pel·lícula fotogràfica (en el cas de les càmeres tradicionals) o sensor d'imatge (en càmeres digitals) i l'obertura del diafragma, determina el valor d'exposició per a una fotografia.


Escala de Temps[modifica | modifica el codi]

Dial de l'obturador en una Fujica STX-1.

L'escala típica de temps acostuma a ser:

Valor temps d'equivaloració del disparador
B mentre es manté polsat el disparador
30" 30 segons
15" 15 segons
8" 8 segons
4" 4 segons
2" 2 segons
1" 1 segons
2 1/2 segons
4 1/4 segons
8 1/8 segons
15 1/15 segons
30 1/30 segons
60 1/60 segons
125 1/125 segons
250 1/250 segons
500 1/500 segons
1000 1/1000 segons
2000 1/2000 segons
3000 1/3000 segons
4000 1/4000 segons

En avançar un pas en aquesta escala es redueix a la meitat el temps, deixant entrar menys llum.

Temps llargs[modifica | modifica el codi]

Focs artificials amb 4 segons d'exposició.

Un temps d'exposició llarg serà més sensible al moviment i es pot expressar en forma difusa i un de més curt obtindrà una imatge "congelada" i nítida. En fotografia digital, la sensibilitat ISO també és un paràmetre ajustable; una ISO més gran ens permet una fotografia més ràpida.

Quan parlem de temps llargs, una de les tècniques més conegudes és l'efecte seda. Aquest efecte es fa a llocs amb aigua, com el mar, un riu o un salt. Consisteix a ajustar la càmera a velocitats lentes per tal de quequedi difuminada i es vegi més plana, tranquil·la i calmada. El problema d'aquesta tècnica, és que en fer servir velocitats lentes i de dia, les fotos queden molt clares, per això s'ha d'utilitzar un filtre per tal de reduir la llum que entra al sensor.

Tècnica circumpolar

Una altra tècnica coneguda és la de fotografia d'estrelles. Òbviament s'ha de fer quan és de nit i amb una velocitat molt lenta per tal de poder obtenir una foto que no estigui molt fosca. En aquesta tècnica, en estar molta estona fent la foto, obtenim les estrelles difuminades gràcies al moviment de rotació que fa la terra. Si apuntem a l'estrella polar, que només es pot veure des de l'hemiferi nord del planeta, obtindrem el rastre de totes les estrelles, que formen cercles al voltant de l'estrella polar. Aquesta tècnica s'anomena circumpolar.

Una tècnica estèticament molt interessant i que transmet el moviment sense utilitzar un temps realment lent és l'escombrat.

Galeria d'imatges[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Velocitat d'obturació