Bokeh

De Viquipèdia
Efecte del Bokeh

Bokeh prové del japones "boke", que significa "desenfocament" o "boirina", i es refereix als patrons de desenfocament que podem apreciar en algunes fotografies. La seva forma més habitual són cercles o polígons regulars (hexàgons, octàgons) que es formen per darrere dels subjectes o objectes enfocats i, en funció de l'obertura de diafragma, es mostren de manera més patent o no tant. L'efecte Bokeh està relacionat amb la manera com la llum es filtra a través de la lent de la nostra càmera. Si hi ha un element amb un forat a través del qual passa la llum i està molt a la vora de la lent, l'efecte Bokeh pren la forma d'aquest element. L'efecte Bokeh sol manifestar-se, doncs, amb la forma de cercles o polígons regulars perquè aquesta és la forma que tenen les solapes que constitueixen el diafragma de la càmera.

Tècnica Bokeh[modifica]

Hi ha tres elements necessaris per produir el bokeh:

  • Altes llums ("highlights") – En grandàries petites com a part de la composició, fonts d'il·luminació petites o aquelles que es trobin a gran distància.
  • Obertura gran – Per als més principiants, és millor que l'obertura sigui com més gran millor, perquè llavors l'efecte Bokeh serà més rodó per a un objectiu en particular. A major obertura menor la profunditat de camp, i per tant, major quantitat d'àrea fora de focus a la foto, i major efecte Bokeh.
  • Distància focal curta – Com més a prop del subjecte principal s'estigui, millor serà l'efecte Bokeh en el fons.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bokeh

http://www.aprendefotografiadigital.com/afd/2011/11/15/bokeh/#axzz1v3Xvx8wN Arxivat 2015-06-23 a Wayback Machine.