Abu Obaida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbu Obaida

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) أبو عبيدة Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsAbu Obaida
Abu Ubayda
Abu Obayda
Abu Ubaydah Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióportaveu (valor desconegut–) Modifica el valor a Wikidata
Ocupadorbrigades Izz ad-Din al-Qassam Modifica el valor a Wikidata
PartitHamàs Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): qassam_arabic1 Modifica el valor a Wikidata

Abu Obaida (àrab: أبو عبيدة, Abū ʿUbayda), també transscrit Obeida, Obayda, Ubayda o Ubaydah, és el nom de guerra d'un militant palestí que és el portaveu (2023) de les Brigades Izz ad-Din al-Qassam, el braç armat de l'organització política i militar islamista palestina Hamàs.[1]

Detalls personals[modifica]

El nom real d'Abu Obaida no es coneix, ni la majoria de les seves dades personals. Sempre apareix amb una kufiyya que li cobreix el rostre. El 2014 els mitjans de comunicació israelians van publicar una foto suposadament seva, amb el nom de Huzaifa Samir Abdullah al-Kahloot. Tanmateix, les Brigades al-Qassam van negar la validesa de la foto i del nom.[2] Un alt líder de les Brigades va dir que Abu Obaida «no apareix ni apareixerà als mitjans», i que només un petit nombre de persones sabia qui era realment.

El pseudònim probablement es refereix a Abu Ubayda ibn al-Jarrah, company del profeta Mahoma i comandant de les forces del califat de Raixidun durant la batalla del Yarmuk i el setge de Jerusalem durant el segle VII.

La primera aparició d'Abu Obaida va ser l'any 2006, quan va anunciar la captura del soldat israelià Gilad Shalit.[3]

Declaracions[modifica]

El juny de 2020, en resposta als plans dels líders israelians d'annexionar-se oficialment parts de Cisjordània, Abu Obaida va declarar que «les forces de la resistència protegiran fidelment el poble palestí» i va prometre «fer que l'enemic es mossegui els dits com a penediment per una decisió tan pecaminosa». Va descriure els plans israelians com una «declaració de guerra».[4]

Durant l'escalada del conflicte palestino-israelià del 2021, el nombre de mencions del nom d'Abu Obaida als mitjans de comunicació (tant àrabs com israelians) va augmentar significativament, fet que li va donar fama.[5] Molts mitjans van destacar la veracitat de les seves paraules. El corresponsal de guerra israelià Gili Cohen fins i tot va arribar a afirmar que el públic israelià confiava més en les declaracions d'Obaida que en les del servei de premsa de l'exèrcit israelià.[6] Abu Obaida va dir que atacar Tel Aviv, Dimona, Asdod, Ascaló i Beerxeba era «més fàcil per a nosaltres que beure aigua»,[7] proclamant que «no hi ha línies vermelles quan responem a l'agressió». Després d'arribar a un acord d'alto el foc, va dir: «Amb l'ajuda de Déu, vam poder humiliar l'enemic, la seva fràgil entitat i el seu exèrcit salvatge».[8]

El maig de 2022, en resposta a les crides israelianes per assassinar el líder de Hamàs Yahya Sinwar després de diversos atacs palestins contra israelians, Abu Obaida va dir que si «l'enemic i el seu lideratge fallit» feien mal a Sinwar, desencadenaria un «terratrèmol regional i una resposta sense precedents».[9]

El juny de 2022 Abu Obaida va anunciar que l'estat mèdic d'un dels captius israelians a Gaza s'havia deteriorat. Més tard, les Brigades al-Qassam van publicar un vídeo que mostrava que el captiu en qüestió era Hisham al-Sayed.[10]

L'octubre de 2023, durant la guerra entre Israel i la Franja de Gaza, Abu Obaida va dir que Hamàs mataria un hostatge civil cada vegada que Israel apuntés a Gaza «sense avís». En el comunicat també assegurava: «Anunciem que per cada atac sense previ avís contra la nostra gent que està segura a casa seva, realitzarem l'execució d'hostatges civils del nostre enemic». També va dir que les execucions es transmetrien «en àudio i vídeo».[11]

Referències[modifica]

  1. «What about Hamas? Question snarls peace bid» (en anglès). NBC News, 07-10-2009. [Consulta: 18 novembre 2023].
  2. «القسام: صورة أبو عبيدة المتداولة غير حقيقية (Al-Qassam: La imatge d'Abu Ubaida circulant no és real)» (en àrab). Zamnpress, 25-07-2014. [Consulta: 18 novembre 2023].
  3. «من هو أبو عبيدة المتحدث العسكري لكتائب القسام؟» (en àrab). El Watan News, 21-11-2021. [Consulta: 18 novembre 2023].
  4. «Hamas Says West Bank Annexation Is 'A Declaration of War,' Israel 'Will Regret It'» (en anglès). Haaretz, 25-06-2020. [Consulta: 18 novembre 2023].
  5. «طهران: انتصار المقاومة الفلسطينية أكد فشل عمليات تطبيع بعض الدول العربية مع إسرائيل» (en àrab). Aljazeera, 22-05-2021. [Consulta: 18 novembre 2023].
  6. «الناطق باسم كتائب القسام في حوار خاص مع الجزيرة نت.. أبو عبيدة يتحدث عن بيانات الردع وإستراتيجية الحرب النفسية» (en àrab). Aljazeera, 31-05-2021. Arxivat de l'original el 2021-05-31. [Consulta: 18 novembre 2023].
  7. «Is Israel's Iron Dome Enough to Protect It From Hamas?» (en anglès). The National Interest, 13-05-2021. [Consulta: 18 novembre 2023].
  8. «Israel and Hamas agree Gaza truce, Biden pledges assistance» (en anglès). Reuters, 20-05-2021. [Consulta: 18 novembre 2023].
  9. «Egyptian Officials Mediating to Prevent Gaza Rocket Fire at Israel, Report Says» (en anglès). Haaretz, 07-05-2022. [Consulta: 18 novembre 2023].
  10. «Hisham al-Sayed: Hamas video claims to show captive Israeli» (en anglès). BBC News, 29-06-2022. [Consulta: 18 novembre 2023].
  11. «Hamas threatens to kill a civilian hostage every time Israel hits Gaza civilians 'without warning'» (en anglès). NBC News, 09-10-2023. [Consulta: 18 novembre 2023].