Actinobacteri

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Actinobacteris
Actinomyces israelii
Actinomyces israelii
Classificació científica
Regne: Eubacteria
Fílum: Actinobacteria
Margulis
Classe: Actinobacteria
Ordres

Subclasse Acidimicrobidae
    Acidimicrobiales
Subclasse Actinobacteridae
    Actinomycetales
    Bifidobacteriales
Subclasse Coriobacteridae
    Coriobacteriales
Subclasse Rubrobacteridae
    Rubrobacterales
Subclasse Sphaerobacteridae
    Sphaerobacterales

Els actinobacteris (Actinobacteria) són un grup d'eubacteris grampositius. La majoria es troben en el sòl i inclouen algunes de les més típiques formes de vida terrestre, jugant un important rol en la descomposició de matèria orgànica, tals com la cel·lulosa i la quitina. Aquests bacteris renoven les reserves de nutrients del sòl i són fonamentals en la formació de l'humus. Altres actinobacteris habiten en les plantes i els animals, incloent-hi alguns patògens, tals com els micobacteris.

Alguns actinobacteris formen filaments ramificats amb similituds amb els micelis, dels no relacionats fongs, entre els quals foren classificats inicialment els actinomicets. La majoria són aerobis, però alguns, tals com l'Actinomyces israelii, poden créixer sota condiciones anaeròbies. Al contrari que els firmicuts, l'altre grup principal de bacteris grampositius, tenen un contingut de GC alt i les espècies d'alguns actinomicets produeixen espores externes.

Molts actinobacteris destaquen per la seva capacitat de produir compostos que tenen característiques útils en farmacologia. El 1940 Selman Abraham Waksman va descobrir en el sòl dels bacteris que produeixen actinomicina, un descobriment que li va valer el premi Nobel. S'han descobert des de llavors centenars d'antibiòtics naturals en aquests microorganismes terrestres, especialment en el gènere Streptomyces.

Segons les hipòtesis de Cavalier-Smith, els actinobacteris serien un tàxon parafilètic que inclouria els neomurs, o sigui els arqueobacteris i els eucariotes, els quals haurien patit una sèrie de grans canvis genètics impulsats per l'adaptació hipertermòfila.

Representants d'aquest grup:

El següent gràfic mostra la versió de Cavalier-Smith de l'arbre de la vida, mostrant la posició dels actinobacteris.


UAUC  

Chlorobacteria
Hadobacteria
Cyanobacteria


 Eurybacteria 

Endobacteria


 Actinobacteria 
 Neomura  

 Archaea Eukarya

GracilicutesProteobacteriaPlanctobacteria
Sphingobacteria
Spirochaetes