Addicció sexual

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaAddicció sexual
Tipus hipersexualitat i addicció conductual
Especialitat psiquiatria
Classificació
CIM-10 F52.7
Modifica dades a Wikidata

Addicció sexual és el fenomen segons el qual els individus desitgen tenir relacions sexual molt més freqüentment d'allò considerat habitual.[1] També se l'anomena dependència sexual i compulsivitat sexual. L'existència d'aquesta condició no està universalment acceptada pels sexòlegs i la seva etiologia, naturalesa i validesa és debatuda.

Els partidaris d'aquest concepte han ofert diverses descripcions, cadascuna d'acord amb el seu model favorit del fenomen putatiu. Els que proposen un model addictiu del fenomen es refereixen a ell com "addicció sexual" i ofereixen definicions basades en addiccions a substàncies; els que proposen els models de la manca de control es refereixen a la "compulsivitat sexual" i ofereixen definicions basades en els problemes obsessius-compulsius (OCD); etc. Els escèptics creuen que és un mite i que en realitat és el subproducte d'influències culturals i d'altres tipus.[2]

Condicions associades[modifica]

Els pacients que pateixen d'un trastorn bipolar poden alterar sovint la seua conducta sexual depenent del seu estat anímic.[cal citació] Algunes malalties neurològiques com l'Alzheimer,[3] algunes lesions cerebrals,[4] la síndrome de Klüver-Bucy,[5] la síndrome de Kleine-Levin[6] i altres malalties neurodegeneratives poden causar una conducta hipersexual. De vegades, també les drogues com la metamfetamina podem contribuir a desenvolupar aquest comportament.

Referències[modifica]

  1. Hypersexuality by www.mercksource.com, Dorland's Medical Dictionary
  2. «Adicción al sexo, ¿mito o enfermedad mental ?» (en es-es). ABC Salud, 31-07-2013.
  3. Dhikav, V., Anand, K., & Aggarwal, N. (2007). Grossly disinhibited sexual behavior in dementia of Alzheimer's type. Archives of Sexual Behavior, 36, 133-134.
  4. Miller, B. L., Cummings, J. L., McIntyre, H., Ebers, G., & Grode, M. (1986). Hypersexuality or altered sexual preference following brain injury. Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, 49, 867–873.
  5. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. NINDS Klüver-Bucy Syndrome Information Page.
  6. I. Arnulf, J. M. Zeitzer, J. File, N. Farber, E. Mignot. Kleine-Levin syndrome: a systematic review of 186 cases in the literature.