Adrián García Bogliano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdrián García Bogliano
Biografia
Naixement4 juliol 1980 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, muntador, guionista, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0305563 Allocine: 235657 Allmovie: p430393 TMDB.org: 105574 Modifica el valor a Wikidata

Adrián García Bogliano (Madrid; 4 de juliol de 1980) és un director i guionista mexicà nascut a Espanya especialitzat en cinema de terror independent. Fundador i soci de la productora de cinema de la ciutat de La Plata Paura Flics. Des de fa un temps viu i treballa a Mèxic.

Carrera[modifica]

Va néixer a la ciutat de Madrid en ser fill de pares exiliats durant l'última dictadura militar argentina.

Als 19 anys, ja a l'Argentina, va aconseguir convocar a un grup d'estudiants de cinema en la Universitat Nacional de La Plata per a produir el seu primer llargmetratge: Habitaciones para turistas. La producció que trigo cinc anys a ser finalitzada, va collir desenes de premis en certàmens internacionals. Va ser estrenada i distribuïda als Estats Units, on mitjans com New York Times, “Daily Variety”, “Fangoria”, “Bloody Disgusting”, “New York Post” i “Twitch Film” van ressenyar el film de Bogliano amb excel·lents comentaris. Malgrat que a l'Argentina mai va poder estrenar-se comercialment.

Amb la seva segona pel·lícula Grité una noche, aconsegueix la renovació de l'elogi de la crítica internacional especialitzada, i li ho va comparar amb cineastes de la talla de Takashi Miike, Tarantino, Carpenter o Wes Craven. Després li van seguir els films 36 pasos, No moriré sola i Masacre esta noche.[1]

En 2010 en Costa Rica dirigeix i escriu, al costat del seu germà, la pel·lícula Donde duerme el horror que també va ser estrenada a Guatemala i Panamà.[2]

Sudor frío va ser la seva primera pel·lícula a estrenar-se comercialment a l'Argentina, coproduïda amb Pampa Films i distribuïda per Buena Vista International. Va comptar amb 70.000 espectadors les dues primeres setmanes en cartell.[3]

En 2011 va migrar a Mèxic on es va unir a Mórbido Films, dirigint diverses pel·lícules de terror mexicanes. Actualment té un lloc d'importància en tal companyia i ha obtingut la nacionalitat mexicana.

Filmografia[modifica]

Any Pel·lícula Rol
Director Guionista Montajista Productor Actor
2004 Habitaciones para turistas Sí  Sí  Sí 
2005 Grité una noche Sí  Sí  Sí  Sí 
2006 36 pasos Sí  Sí  Sí 
2008 No moriré sola Sí  Sí  Sí 
2009 Masacre esta noche Sí  Sí  Sí 
2010 Donde duerme el horror Sí  Sí 
2011 Sudor frío Sí  Sí 
Penumbra Sí  Sí 
2012 Here Comes the Devil Sí  Sí  Sí 
Plaga zombie: Zona mutante - Revolución tóxica Sí 
2014 Late Phases: Night of the Lone Wolf Sí  (noruec)

Videografia[modifica]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Paura Flics: De "Habitaciones para turistas" a "Sudor frío"». Arxivat de l'original el 13 d'abril de 2011. [Consulta: 27 març 2011].
  2. [Enllaç no actiu]
  3. «El éxito de una película de género que incorpora el pasado reciente». Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 3 maig 2023].
  4. V FESTIVAL BUENOS AIRES ROJO SANGRE per Juan Pablo Caro, Revista Ciencia Ficción
  5. Terminó el VI festival Buenos Aires Rojo Sangre per Juan Pablo Caro, Revista Ciencia Ficción

Enllaços externs[modifica]