Aina Calvo Sastre

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaAina Calvo Sastre
Aina Calvo 2018.jpg
(2018) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 maig 1969 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
10a Delegada del Govern a les Illes Balears
11 febrer 2020 –
← Rosario Sánchez Grau
AECID logo.svg Directora de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament
13 juliol 2018 – 13 febrer 2020
← Luis Tejada ChacónÁngeles Moreno Bau →
Coat of Arms of the City of Palma, Majorca.svg Batllessa de Ciutat de Mallorca
16 juny 2007 – 11 juny 2011
← Catalina Cirer AdroverMateu Isern Estela →
Escudo de las Islas Baleares.svg Diputada al Parlament de les Illes Balears
19 juny 2003 – 3 juny 2004 – Andreu Crespí Plaza →
Circumscripció electoral: Mallorca

Dades personals
FormacióUniversitat de les Illes Balears Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióPolítica Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de les Illes Balears Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Lloc webainacalvo.com Modifica el valor a Wikidata

Aina Calvo Sastre (Palma, 1969) és una política mallorquina del PSIB-PSOE i Batlessa de Palma des del 16 de juny de 2007 fins a l'11 de juny de 2011.

Ha publicat diversos llibres i articles sobre l'educació ambiental, interpretació del patrimoni, oci i animació sociocultural.

Biografia[modifica]

Va néixer a Palma el 13 de maig de 1969.[1][2] Filla d'un pare militar de Palència i d'una mare mestressa de casa mallorquina,[1] passà gran part de la seva infància a Saragossa, des del 1975 al 1983.[1]

Presidenta del Consell de la Joventut de les Illes Balears entre 1990 i 1992,[3] és doctora en Ciències de l'Educació, amb la menció de Doctora Europea per la Universitat de les Illes Balears, amb la tesi doctoral sobre la incidència dels videojocs en els joves de Mallorca (1997). És professora al Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació a la Universitat de les Illes Balears des de l'any 2000, va exercir de professora visitant a la Universitat de Strathclyde de Glasgow[1] durant l'any 1998.

Va ser diputada pel Grup Parlamentari Socialista al Parlament de les Illes Balears (2003-2004), diputada del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats i subdirectora general de Cooperació i Promoció Cultural de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional del Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació.[1] A les eleccions municipals espanyoles de 2007, el PP perdé la majoria absoluta a l'Ajuntament de Palma. Després dels comicis, el PSOE va tancar un acord de governabilitat amb el Bloc per Palma i amb Unió Mallorquina. Dia 16 de juny de 2007, Aina Calvo fou elegida, amb al suport dels dos regidors del Bloc per Palma i dels dos regidors d'Unió Mallorquina, nova batllessa de Palma. D'aquesta forma, Aina Calvo succeïa en el càrrec a la representant del Partit Popular Catalina Cirer.

Currículum[modifica]

Aina Calvo Sastre és doctora en Pedagogia, amb menció europea, i professora titular del Departament de Ciències de l'Educació a la Universitat de les Illes Balears des de 1997. És autora i coautora de diverses publicacions i recerques sobre educació ambiental, interpretació del patrimoni, oci, animació sociocultural i cooperació cultural.

Ha format part del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació com a subdirectora general de Cooperació i Promoció Cultural a l'Exterior entre 2004 i 2006. És coautora de l'Estrategia de Cultura y Desarrollo de la Cooperación Española realitzada durant l'any 2006 i editada pel Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació (MAEC) i coautora del Programa Acerca de Formación de Capital Humano para el Desarrollo (AECID-MAEC).

Membre del grup d'investigació Educació i Ciutadania, Calvo ha estat també membre de la Comissió d'Educació i Comunicació de la UICN, cofundadora de la Federació d'Associacions d'Estudiants de les Illes Balears (FAE), presidenta del Consell de la Joventut de les Illes Balears, cap d'estudis de l'Escola d'Esplai i membre del claustre de docents del Centre d'Estudis de l'Esplai.

Entre els anys 2003 i 2015 va estar en situació de serveis especials en la seva relació amb la Universitat i va ocupar els càrrecs següents: portaveu d'Educació i Cultura del Grup Parlamentari Socialista al Parlament de les Illes Balears; batllessa de Palma; i portaveu del Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Palma, a més de subdirectora general de Cooperació i Promoció Cultural al MAEC.

Dades acadèmiques [cal citació][modifica]

-Llicenciada en Filosofia i Lletres (Filosofia i Ciències de l'Educació). Universitat de les Illes Balears. Data d'expedició: 29/09/92.

-Grau de Llicenciada. Universitat de les Illes Balears. Data d'expedició: 28/09/94.

-European Diploma in Education and Training. Erasmus Programme of the Comission of the European Union. Data d'expedició: 29/04/94.

-Doctora en Ciències de l'Educació. Universitat de les Illes Balears. Data d'expedició: 10/10/97.

-Esment de Doctor Europeu. Universitat de les Illes Balears-Comissió Europea. Data d'expedició: 09/09/98.

Càrrecs ostentats [cal citació][modifica]

-Presidenta de la Federació d'Associacions d'Estudiants de les lles Balears. (Setembre-desembre 1987).

-Presidenta de la Comissió permanent del Consell de la Joventut de les Illes Balears (Novembre 1990-gener 1992).  

-Diputada del Grup Parlamentari Socialista en el Parlament de les Illes Balears. Portaveu de la Comissió de Cultura i Educació. (Maig 2003- maig 2004).

-Subdirectora General de Cooperació i Promoció Cultural Exterior, en la Direcció general de Relacions Culturals i Científiques (MAEC-AECID) (Juny de 2004 fins a octubre 2006).

-Batllessa de Palma (2007-2011).

-Copresidenta del Consell de Municipis i Regions d'Europa (CMRE) (2011).

-Portaveu del Grup Municipal Socialista en l'Ajuntament de Palma (2011-2015).

Experiència professional [cal citació][modifica]

-Membre de la Comissió d'Educació i de Comunicació –CEC de la UICN-The World Conservation Union. Període 2001-2004.

-Membre del Steering Group de la de la Xarxa Europea d'Interpretació del Patrimoni Interpret-Europe des del mes d'abril de 2001 fins a 2003.

-Directora del projecte “Debat i Progrés”. Projecte de debat i recerca social de la Fundació Centri d'Estudis Socials Gabriel Alomar amb seu a Palma, octubre 2001 - juny 2003.

-Secretària del Patronat de l'Acadèmia d'Espanya a Roma ({{format ref}} http://www.accademiaspagna.org) entre els anys 2004 i 2006.

-Elaboració i impuls de l'Estratègia de Cultura i Desenvolupament de la Cooperació Espanyola. Any 2007. Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). ISBN 978-84-8347-041-1.

-Impuls del Programa Sobre formació de Capital Humà per al Desenvolupament en el marc de l'Estratègia de Cultura i Desenvolupament de la Cooperació Espanyola. Any 2007. Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

-Conferenciant en el Seminari ‘Cap a un nou model de cooperació iberoamericana’ Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). Títol de la conferència: “La Convenció de la UNESCO per a la diversitat cultural i la cooperació cultural”. Santander, 27 de juliol de 2006.

-Professora del curs “Processos de Programació de l'Acció Cultural Exterior”. Seminari de Consellers i Encarregats Culturals. Escola Diplomàtica, Madrid 1, 2 i 3 de juny de 2005.

-Professora dels cursos de formació per a professionals de la gestió cultural organitzats per Consultors Culturals a la Casa Encesa. Fundació Caja Madrid. Anys 2006 i 2007.

-Professora del Curs de Cooperació Internacional per a Administradors de Cultura Iberoamericans: “Nous Models de Cooperació: La Internacionalització dels Projectes Culturals”. Celebrat a Madrid, Sevilla, Zaragoza i Huesca del 13 al 23 de febrer de 2006. Coordinat per OEI i AECID.

-Membre de la Comissió Executiva de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) (2007-2011).

-Membre del Consell d'Administració de Patrimoni Nacional (2007-2011).

-Membre del Consell d'Administració de “la Caixa” i de l'Obra Social de “la Caixa” on vaig participar en la resolució d'ajudes en convocatòries sobre projectes socials i de cooperació. (2009-2012). Calvo va fer donació dels seus honoraris com a mimbre de l'esmentat Consell d'Administració a les següents ONGs: Cruz Roja, Càrites i Cooperativa Jovent.

-Membre del Consell Assessor de Fundació Esplai "Ciudadanía Comprometida"

Activitat política[modifica]

-Vocal de la Comissió Executiva del PSIB-PSOE des de 2003 fins a 2007 i des de 2007 fins a 2011.

-Membre del Comitè Federal del PSOE des de 2008 fins a 2016.

-Secretària General de l'Agrupació Socialista de Palma des de 2007 fins a 2017.

Activitat investigadora [cal citació][modifica]

-Membre del grup de recerca “Educació i Ciutadania” (eic.uib.es) del Departament de Ciències de l'Educació de la Universitat de les Illes Balears.

-Community Based Environmental Education work. Programa ERASMUS. Treball de recerca centrat en l'anàlisi de diferents polítiques d'oci comunitari, educació ambiental, gestió institucional i desenvolupament sostenible. Department of Community Education. Faculty of Education. University of Strathclyde. Glasgow, 1993. Tutor: Dr. Geoff Fagan.

-Situació actual de l'Educació Ambiental no formal i l'oci a les Illes Balears. Tesi de Llicenciatura. Departament de Ciències de l'Educació de la UIB, 1994.

-Oci en els noranta: els videojocs. Estudi sobre la incidència dels videojocs en els joves de Mallorca. Tesi doctoral en el marc del Programa de Doctorat del Departament de Ciències de l'Educació del bienni 1992-94 i presentada en 1997.

-Coordinadora de la recerca Educació Ambiental i organització escolar (Implicacions de l'Educació Ambiental en l'organització dels centres docents). Concurs Nacional de Projectes de Recerca Educativa 1995. Resolució del 16 de maig de 1995/BOE de 13 de juny. Centre de Recerca i Documentació Educativa del MEC, 1997-98.

-Investigadora i coordinadora del projecte de recerca europeu Greening of the initial vocational training in tourism. Projecte de recerca finançat per la Direcció general XI de la Comissió Europea, 1996-98. Direcció: Departament de Ciències de l'Educació de la UIB.

Participants: Greek National Tourism Organization (Grècia), Universidade Nova de Lisboa (Portugal), SCIENTER (Itàlia), Societat Balear d'Educació Ambiental (Espanya), Consorci per al Desenvolupament de la Formació Ocupacional del Govern Balear (Espanya), Universitat de les Illes Balears (Espanya).

-Investigadora del projecte Reseau d'Enseigment Multimèdia (REM) dins de l'IV Programa Marco de la Unió Europea en el seu capítol de Telemàtica i Educació. Departament de Ciències de l'Educació de la UIB, 1996-98.

Participants: School of Education, University of Wales Bangor (País de Gal·les), Nottingham Trent University (Gran Bretanya), Northern College (Aberdeen, Escocia), University of Joensuu (Finlandia), Orense Seminarium (Dinamarca), University of Gothenburg (Suecia), Universitat de les Illes Balears (Espanya), Universitat de Barcelona (Espanya), Universidad de Atenas (Grecia), School of Psychology University of Wales Bangor (País de Gal·les), Dublin Institute of Technology (Irlanda) i ESEI Maria Ulrich (Portugal).

-Investigadora del projecte Environmental Challenges. Projecte finançat per la Direcció general XI de la Comissió Europea (1996-1998).Departament de Ciències de l'Educació de la UIB. Direcció: Jaume Sureda.

Participants: University of Wales, (País de Gal·les, Regne Unit), Universitat de les Illes Balears.

-Investigadora principal de CADISPA-Scotland. Projecte de recerca sobre perfils comunitaris dirigit per CADISPA-Scotland pel South Lanarkshire Rural Partnership (Escòcia). Department of Community Education - University of Strathclyde (Glasgow), febrer 1999-juny 1999. Direcció: Geoff Fagan.

Participants: CADISPA Scotland – University of Strathclyde i South Lanarkshire Rural Partnership (Escòcia, Regne Unit).

-Investigadora i codirectora del projecte Ferrutx, towards a township model of Environmental Interpretation in saturated tourist areas. Projecte finançat per la Direcció general XI de la Comissió Europea. Departament de Ciències de l'Educació de la UIB, abril 2000-gener 2002. Direcció: Jaume Sureda, Miquel Carrió i Aina Calvo.

-Investigadora del projecte SIFKaL. Safer Usis of the Internet for Knowing and Living. Projecte finançat per l'EU Safer Internet Action Pla, Direcció general XIII de la Comissió Europea. Coordinat per la Universitat de Cadis, febrer 2000- febrer 2002. Direcció: Félix Angulo.

Participants: Universitat de Cadis (Espanya), Universitat de les Illes Balears (Espanya), Universitat Internacional d'Andalusia (Espanya), Centre for Apllied Research in Education (CARE)-University of East Anglia (Regne Unit), Universitat des Saarlandes (Àustria), Extreme Media Solutions Ltd. (Grecia), Gesellschaft für Medienpädagogik und Kommunkationskultur (Alemania).

-Investigadora del projecte TETSDAIS - Training European Teachers for Sustainable Development and Intercultural Sensitivity. Projecte Comenius finançat per la Direcció general XXII de la Comissió Europea. Coordinat per la Universidade Aberta de Lisboa. Direcció: Manuela Ferreira.

Participants: Universidade Nova de Lisboa (Portugal), University of Helsinki (Finlàndia), Burntwood School (Regne Unit), Institute of Education – University of London (Regne Unit), Universitat de les Illes Balears (Espanya).

-Membre del grup de recerca del treball Joves i Videojocs. Recerca desenvolupada per la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció i finançada per l'INJUVE. Coordinació: Elena Rodríguez Sanjulián.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Aina Calvo Sastre» (en castellà). Elecciones 2011. ABC, 11-05-2011. [Consulta: 13 gener 2013].
  2. Amorós, Mayte «El secreto de Aina». cincolobitos, 4, 2009-02, pàg. 20. Arxivat 2018-07-19 a Wayback Machine.
  3. «Aina Calvo, primera investigación periférica» (en castellà). La crónica de Baleares. El País. [Consulta: 13 gener 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aina Calvo Sastre