Airport 1975

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAirport 1975
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJack Smight
Protagonistes
Charlton Heston, Karen Black, George Kennedy, Efrem Zimbalist Jr. i Susan Clark
ProduccióWilliam Frye i Jennings Lang
GuióDon Ingalls
MúsicaJohn Cacavas
FotografiaPhilip H. Lathrop
MuntatgeJ. Terry Williams
ProductoraUniversal Studios Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUniversal
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1974
Durada106 min
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeSalt Lake City Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost4 milions de dòlars
Recaptació103.000.000 $ (mundial)
47.300.000 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enAirport (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènereCatàstrofes
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Temaaviació i accident aeri Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0071110 Filmaffinity: 559802 Allocine: 41669 Rottentomatoes: m/airport_1975 Letterboxd: airport-1975 Allmovie: v144190 TCM: 19453 Metacritic: movie/airport-1975 TV.com: movies/airport-1975 AFI: 53905 TMDB.org: 27932 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Airport Modifica el valor a Wikidata
Airport Modifica el valor a Wikidata
Airport '77 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Airport 1975 és una pel·lícula americana de Jack Smight estrenada el 1974.

Argument[modifica]

L'acció d’Airport 1975 és situada a bord d'un avió Boeing 747 de la companyia Columbia Airlines entre Washington i Los Angeles. Per tal d'evitar l'espessa boira que cobreix Los Angeles, el comandant Stacy (Efrem Zimbalist Jr.) rep l'ordre d'aterrar a Salt Lake City.

En el descens cap a l'aeroport, una col·lisió amb un petit avió turístic, el pilot del qual acaba de morir d'una crisi cardíaca, expulsa el copilot i mata el mecànic que es troba al lloc de pilotatge del Boeing 747. Únic supervivent i greument ferit, el comandant Stacy, es queda cec. Amb l'ajuda dels controladors aeris a Salt Lake City, una hostessa intenta ajudar l'audaç pilot per evitar una catàstrofe. Tot es complica quan l'hostessa s'adona que un dels dipòsts de carburant perd, la qual cosa requereix una perillosa maniobra per restablir l'avió.

Charlton Heston, en el paper principal, interpreta Alan Murdock, un pilot experimentat, que salva moltes situacions perilloses. Karen Black, l'hostessa que dirigeix l'avió està enamorada de Murdock. George Kennedy (Joe Patroni), director de la torre de control de l'aeroport, dirigeix l'avió sabent que la seva esposa (Susan Clark) així com el seu fill són a bord del Boeing 747. Linda Blair interpreta el paper d'una noia malalta transportada a Los Angeles per a un trasplantament de ronyó. Helen Reddy és una cantant angoixada per la situació. Myrna Loy i Gloria Swanson afegeixen un punt d'elegància al desenvolupament de la intriga.

Comentaris[modifica]

Els anys 1970 han estat propicis a les realitzacions de pel·lícules de catàstrofes: terratrèmols, focs al bosc, naufragis, meteorits, allaus, i és clar, accidents aeris. Cinc pel·lícules d'accidents aeris es van estrenar en 10 anys, cosa que prova les preferències del públic de l'època:

Moltes escenes del film van inspirar els autors de la paròdia Airplane! com la de la religiosa que toca la guitarra per distreure un nen malalt.

Escenes aeronàutiques[modifica]

Una de les principals escenes aeronàutiques de la pel·lícula veu la posada en marxa d'un helicòpter Sikorsky CH-53A Sea Stalion que permet a un pilot reunir-se amb els passatgers passant pel forat obert del Boeing. Després d'una primera temptativa avortada, Alan Murdock arriba finalment a prendre els comandaments de l'aparell. Aquest helicòpter de salvament CH-53A era originari del Cos dels Marins dels Estats Units.

Quant al Boeing 747-123, de matrícula N9675, la seva decoració a penes maquillada deixa entreveure la seva pertinença a la companyia American Airlines.

Repartiment[modifica]