Aviació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un Cessna 120 del 1947
Mil Mi-12

L'aviació és el desplaçament controlat a través de l'aire d'aparells que usen per a desenvolupar el seu vol la força sustentadora de superfícies fixes o mòbils, sovint auxiliats per mitjans mecànics com avions i helicòpters i sense components mecànics com els planadors.[1][2][3]

El concepte d'aviació inclou les infraestructures, indústria, personal i les organitzacions l'activitat principal de les quals és l'aviació.

No ha de confondre's l'aviació amb l'aeronàutica, terme més general que comprèn qualsevol element dedicat a la navegació aèria.

Els dirigibles i els globus aerostàtics no s'inclouen en aquest concepte, per tractar-se d'enginys la navegació aèria dels quals es basa en el Principi d'Arquimedes. Són anteriors en el temps als aerodines o aparells voladors més pesants que l'aire, el vol dels quals es fonamenta en l'ús de superfícies que els sustentin en l'aire. A aquests últims se'ls va conèixer al principi com els més pesats que l'aire.

Divisions[modifica]

Segons l'activitat i els seus mitjans materials o personals, pot efectuar-se una primera diferenciació entre aviació civil i aviació militar en funció que el caràcter dels seus objectius sigui precisament, civil o militar.

Aviació civil[modifica]

L'aviació general i l'aviació comercial s'agrupen al seu torn sota el terme d'aviació civil, en contrapartida amb l'aviació militar. Sobre la base de l'ús dels avions i helicòpters, l'aviació civil es divideix habitualment en dos grans grups:

  • Aviació general; en funció dels usos o fins qué pretén, pot classificar-se com aviació privada, la qual agrupa als avions on el principal usuari és el seu propietari; aviació esportiva, la qual té com a finalitat la pràctica d'algun dels esports aeronàutics; aviació utilitària,la qual es destina a usos pràctics de caràcter social com evacuacions, rescats, extinció d'incendis o serveis policials; l'aviació d'estat és aquella que no és estrictament militar i que utilitza l'estat per al transport de les seves personalitats o el servei dels seus organismes.

Aviació militar[modifica]

Les forces armades són els usuaris de l'aviació militar, bé a través d'organismes especialitzats com la força aèria o bé mitjançant serveis integrats en altres branques no estrictament aeronàutiques, com l'aviació naval o l'aviació agregada a les forces terrestres.

A l'àmbit militar sol diferenciar-se entre l'aviació de combat i l'aviació de suport. La primera comprèn les aeronaus que intervenen directament en la batalla i la segona aquella que realitza altres tasques d'interès militar com el reconeixement aeri, la guerra electrònica, el transport, salvament o la patrulla marítima.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. World's Air Fleets Hardcover – 1 May 1969 by David Wragg (Author), Publisher: Littlehampton Book Services Ltd; 2nd edition (1 May 1969), Language: English, Hardcover:176 pages ISBN 0711000859, ISBN 978-0711000858
  2. World's Air Forces Hardcover – 15 Oct. 1971 by David Wragg (Author), Publisher: Osprey Publishing; First Edition (15 Oct. 1971), Language: English, Hardcover: 232 pages, ISBN 0850450381, ISBN 978-0850450385
  3. Speed in the Air, Hardcover – 5 Sept. 1974 by David Wragg (Author), Publisher: Osprey Publishing; 1st ed edition (5 Sept. 1974), Hardcover: 192 pages, ISBN 0850451752, ISBN 978-0850451757

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aviació