Portal:Aviació

De Viquipèdia
Portal de l'Aviació

Benvingut al viquiportal d'aviació de la Viquipèdia en català. Aquest portal està pensat com a pàgina principal per a aquells interessats en assumptes relacionats amb l'aviació. Des d'aquí pots accedir fàcilment a diferents articles relacionats amb l'aviació i l'aeronàutica, organitzar les tasques pendents o agregar un article a la llista d'articles sol·licitats.

L'aviació és el desplaçament controlat a través de l'aire d'aparells que usen per desenvolupar el seu vol la força sustentadora de superfícies fixes o mòbils, freqüentment auxiliats per mitjans mecànics com els avions i helicòpters o sense propulsió mecànica com els planadors.

The Wright Brothers; first powered flight HU98267.jpg
Article seleccionat


EC-MJR A321 Vueling ACe 28-03-17 (33886978196).jpg

Vueling Airlines, o simplement coneguda com a Vueling, és una aerolínia de baix cost propietat al 100% del Grup IAG, un holding hispano-anglés fruit de la fusió de les companyies aèries Iberia i British Airways. Vueling té la seva seu al Prat de Llobregat, base principal a l'Aeroport Internacional de Barcelona i d'altres als aeroports de Roma, Màlaga, Sevilla, Madrid i València i també a Amsterdam, Bilbao, París, Tenerife, Gran Canària, Alacant, Astúries, Santiago de Compostel·la i la Corunya.

Actualment té una flota de 119 avions, que donen servei a més de 100 destinacions principalment d'Europa, d'Àsia i del nord d'Africa. Des de 2011 també fa connexions per a vols intercontinentals d'Iberia i altres aerolínies de l'aliança OneWorld com LAN Airlines, American Airlines o British Airways.

És també una de les tres úniques aerolínies de baix cost d'Europa, juntament amb Air Berlin i Norwegian Air Shuttle que operen vols en connexió, una cosa molt típica entre aerolínies de baix cost d'Amèrica. Els vols en connexió de Vueling sempre tenen com a punt d'enllaç l'Aeroport del Prat, on la companyia connecta la majoria de les seves rutes. Pels passatgers en connexió, ofereix serveis de valor afegit a les botigues i comerços del "Sky Center" de l'aeroport, com descomptes o promocions especials.

Imatge seleccionada
La imatge

Hangar.jpeg
Una il·lustració d’un hangar d'aeronaus.
Sabíeu que...
I-16 Moscow.jpg
Portals relacionats
Portal:Transport

Transport
Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions.

Portal:Tecnologia

Tecnologia
Tecnologia és una paraula composta formada per dos arrels gregues, tekhne (τεχνη 'art, tècnica o ofici') i logos (λογος 'paraula, discussió, raonament'); per tant, tecnologia és l'estudi o ciència dels oficis.

Portal:Exploració espacial

Exploració espacial
L'exploració espacial designa els esforços de l'home a estudiar l'espai i els seus astres des del punt de vista científic i de la seva explotació econòmica.

Portal:Energia

Energia
En física, l'energia, (del grec ἐνέργεια, energeia) és una magnitud física que és un atribut present a qualsevol sistema físic i que es conserva a la natura.

Altres portals
Com puc contribuir?
Ajudeu-nos a completar la informació sobre Aviació...
  • Col·laboreu amb el Viquiprojecte d'Aviació per crear i millorar els articles d'aviació.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Completa els articles de la categoria Esborranys d'aeronàutica.
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'aviació de les Viquipèdies en anglès o en castellà.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
Aviació en altres projectes de Viquimèdia
Aviació a Viquinotícies     Aviació a Viquidites     Aviació a Viquillibres     Aviació a Viquitexts     Aviació al Viccionari     Aviació a la Viquiversitat     Aviació a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3Wikinews-logo.png
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3Wikiquote-logo.svg
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3Wikibooks-logo.png
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3Wikisource-logo.svg
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3Button wiktionnaire.png
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3Wikiversity-logo.svg
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:Aviaci%C3%B3Commons-logo.svg