Portal:Aviació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Portal de l'Aviació

Benvingut al viquiportal d'aviació de la Viquipèdia en català. Aquest portal està pensat com a pàgina principal per a aquells interessats en assumptes relacionats amb l'aviació. Des d'aquí pots accedir fàcilment a diferents articles relacionats amb l'aviació i l'aeronàutica, organitzar les tasques pendents o agregar un article a la llista d'articles sol·licitats.

L'aviació és el desplaçament controlat a través de l'aire d'aparells que usen per desenvolupar el seu vol la força sustentadora de superfícies fixes o mòbils, freqüentment auxiliats per mitjans mecànics com els avions i helicòpters o sense propulsió mecànica com els planadors.

Article seleccionat


Un aeroport és una àrea definida de terra o aigua destinada totalment o parcialment a l'arribada, sortida i moviment en superfície d'aeronaus. Tot i que els aeroports petits (comunament denominats aeròdroms) tenen pistes curtes de graveta o pasto, els grans aeroports disponibles per a vols internacionals compten amb pistes d'aterratge pavimentades d'un a diversos kilòmetres d'extensió.

En un aeroport, des del punt de vista de les operacions aeroportuàries, s'hi poden distingir dues parts: el costat aire i el costat terra. La diferenciació entre ambdues parts es deriva de les diferents funcions que s'hi realitzen. En el costat aire les operacions s'apliquen sobre les aeronaus i tot es mou al voltant de les seves necessitats.

Imatge seleccionada
La imatge

El fum de colors revela un vòrtex d'aire creat per l'ala d'un avió, també conegut com a deixant o solc. Aquesta turbulència pot ser especialment perillosa durant l’aterratge i l’enlairament de les fases del vol, on la proximitat d’un avió al terra fa que sigui poc probable la recuperació puntual dels problemes provocats per la turbulència.
Sabíeu que...
Portals relacionats
Portal:Transport
Portal:Transport

Transport
Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions.

Portal:Tecnologia
Portal:Tecnologia

Tecnologia
Tecnologia és una paraula composta formada per dos arrels gregues, tekhne (τεχνη 'art, tècnica o ofici') i logos (λογος 'paraula, discussió, raonament'); per tant, tecnologia és l'estudi o ciència dels oficis.

Portal:Exploració espacial
Portal:Exploració espacial

Exploració espacial
L'exploració espacial designa els esforços de l'home a estudiar l'espai i els seus astres des del punt de vista científic i de la seva explotació econòmica.

Portal:Energia
Portal:Energia

Energia
En física, l'energia, (del grec ἐνέργεια, energeia) és una magnitud física que és un atribut present a qualsevol sistema físic i que es conserva a la natura.

Altres portals
Com puc contribuir?
Ajudeu-nos a completar la informació sobre Aviació...
  • Col·laboreu amb el Viquiprojecte d'Aviació per crear i millorar els articles d'aviació.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Completa els articles de la categoria Esborranys d'aeronàutica.
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'aviació de les Viquipèdies en anglès o en castellà.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
Aviació en altres projectes de Viquimèdia
Aviació a Viquinotícies     Aviació a Viquidites     Aviació a Viquillibres     Aviació a Viquitexts     Aviació al Viccionari     Aviació a la Viquiversitat     Aviació a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:Aviaci%C3%B3