Portal:Energia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Portal de l'Energia
L'energia, (del grec ἐνέργεια, energeia) és una magnitud física que és un atribut present a qualsevol sistema físic i que es conserva a la natura. L'energia d'un sistema físic també és la seva capacitat per realitzar un treball. En el sistema internacional es mesura en joules.

Hi ha diferents formes d'energia que expliquen tots els fenòmens naturals, entre aquestes formes s'inclou la cinètica, la potencial, la tèrmica, la dels sons o l'electromagnètica. Qualsevol forma d'energia pot ser transformada en una altra, però la quantitat total roman idèntica.

Crystal Clear app laptop battery.png
Article seleccionat


4-Stroke-Engine.gif

Un motor de combustió interna és un tipus de màquina que obté energia mecànica directament de l'energia química produïda per un combustible que crema dins d'una cambra de combustió, la part principal d'un motor.

Aquests motors es van fer com a substituts dels motors de combustió externa (màquines de vapor), amb la idea de traspassar la font de calor de fora de la màquina (caldera) a dins del cilindre, i així millorar el seu funcionament.

El Pyréolophore, el primer motor de combustió interna, fou concebut, creat i desenvolupat per Nicéphore Niépce amb el seu germà major Claude, i va rebre una patent el 20 de juliol 1807 de l'emperador Napoleó Bonaparte, després de remuntar amb èxit el corrent al riu Saona.

Imatge seleccionada
La imatge

Cyclone Catarina from the ISS on March 26 2004.JPG
Els ciclons tropicals alimenten la calor alliberada quan l'aire humit augmenta i el vapor d'aigua es condensa.
Question mark.svg
Assumptes

United Nations Members.svg
Organitzacions

Gcalctool.svg
Economia
Portals relacionats
Portal:Aeronàutica

Aeronàutica
L'aeronàutica és la ciència o disciplina relacionada amb l'estudi, disseny i manufactura dels aparells mecànics pesats capaços d'elevar-se en vol o les tècniques de control d'avions. Tot això també inclou una branca de l'aeronàutica anomenada aerodinàmica.

Portal:Ferrocarrils

Ferrocarrils
S'entén per ferrocarril, en el sentit ampli del terme, el sistema de transport terrestre guiat sobre carrils o rieles de qualsevol tipus, encara que normalment s'entén que els rieles són d'acer o ferro (del llatí ferrum), que fan el camí o via fèrria sobre la qual circulen els trens.

Portal:Exploració espacial

Exploració espacial
L'exploració espacial designa els esforços de l'home a estudiar l'espai i els seus astres des del punt de vista científic i de la seva explotació econòmica.

Portal:Nàutic

Nàutic
Un vaixell és una embarcació de grans dimensions i que és utilitzat al mar, en llacs i en rius.

Portal:Enginyeria

Enginyeria
L'Enginyeria és la professió en la qual els coneixements de matemàtiques i ciències naturals, són aplicats al desenvolupament de mitjans per utilitzar els materials i las forces de la naturalesa.

Portal:Tecnologia

Tecnologia
Tecnologia és una paraula composta formada per dos arrels gregues, tekhne (τεχνη 'art, tècnica o ofici') i logos (λογος 'paraula, discussió, raonament'); per tant, tecnologia és l'estudi o ciència dels oficis.

Portal:Transport

Transport
Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions.

Altres portals
Com puc contribuir?
Ajudeu-nos a completar la informació sobre Energia...
  • Completa un esborrany d'energia.
  • Si trobeu enllaços en vermell en aquest portal, cliqueu-hi i podreu redactar un nou article sobre el tema.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Traduïu qualsevol article que falta dels portals d'energia de les Viquipèdies en anglès o en castellà.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
  • Podeu fer suggeriments a la pàgina de discussió del viquiportal.
Articles sol·licitats
Ionitzar · Energia elàstica · treball termodinàmic · Òptica no lineal · Espectroscòpia Mössbauer · fotons virtuals · estat d'energia
Sabíeu que...
Els panells solars terrestres usen recursos terrestres, però els satèl·lits d'energia solar podrien construir-se exclusivament amb materials lunars, ja que en la lluna conté silici i metalls?
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Energia
Energia en altres projectes de Viquimèdia
Energia a Viquinotícies     Energia a Viquidites     Energia a Viquillibres     Energia a Viquitexts     Energia al Viccionari     Energia a la Viquiversitat     Energia a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/EnergiaWikinews-logo.png
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/EnergiaWikiquote-logo.svg
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/EnergiaWikibooks-logo.png
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/EnergiaWikisource-logo.svg
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/EnergiaButton wiktionnaire.png
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/EnergiaWikiversity-logo.svg
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:EnergiaCommons-logo.svg