Portal:Energia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Portal de l'Energia
L'energia, (del grec ἐνέργεια, energeia) és una magnitud física que és un atribut present a qualsevol sistema físic i que es conserva a la natura. L'energia d'un sistema físic també és la seva capacitat per realitzar un treball. En el sistema internacional es mesura en joules.

Hi ha diferents formes d'energia que expliquen tots els fenòmens naturals, entre aquestes formes s'inclou la cinètica, la potencial, la tèrmica, la dels sons o l'electromagnètica. Qualsevol forma d'energia pot ser transformada en una altra, però la quantitat total roman idèntica.

Article seleccionat


La crisi del petroli del 1973 va ser una crisi econòmica de llarga durada, iniciada el 1973 a causa de l'alça sobtada dels preus internacionals del petroli, que va comportar una profunda transformació de les estructures econòmiques dels països desenvolupats.

Les seues manifestacions més importants van ser la devaluació del dòlar estatunidenc, la reducció de la demanda, la caiguda de la producció i l'increment de l'atur.

Tanmateix, l'augment dels preus va estimular molt la inversió en nous jaciments petrolífers, cosa que va donar peu a una oferta abundant i preus baixos durant la dècada següent.

Imatge seleccionada
La imatge

Plasma sent canalitzat per bucles de camp magnètic d'una taca solar. (Cr. NASA/TRACE)
Assumptes

Organitzacions

Economia
Portals relacionats
Portal:Aeronàutica
Portal:Aeronàutica

Aeronàutica
L'aeronàutica és la ciència o disciplina relacionada amb l'estudi, disseny i manufactura dels aparells mecànics pesats capaços d'elevar-se en vol o les tècniques de control d'avions. Tot això també inclou una branca de l'aeronàutica anomenada aerodinàmica.

Portal:Ferrocarrils
Portal:Ferrocarrils

Ferrocarrils
S'entén per ferrocarril, en el sentit ampli del terme, el sistema de transport terrestre guiat sobre carrils o rieles de qualsevol tipus, encara que normalment s'entén que els rieles són d'acer o ferro (del llatí ferrum), que fan el camí o via fèrria sobre la qual circulen els trens.

Portal:Exploració espacial
Portal:Exploració espacial

Exploració espacial
L'exploració espacial designa els esforços de l'home a estudiar l'espai i els seus astres des del punt de vista científic i de la seva explotació econòmica.

Portal:Nàutic
Portal:Nàutic

Nàutic
Un vaixell és una embarcació de grans dimensions i que és utilitzat al mar, en llacs i en rius.

Portal:Enginyeria
Portal:Enginyeria

Enginyeria
L'Enginyeria és la professió en la qual els coneixements de matemàtiques i ciències naturals, són aplicats al desenvolupament de mitjans per utilitzar els materials i las forces de la naturalesa.

Portal:Tecnologia
Portal:Tecnologia

Tecnologia
Tecnologia és una paraula composta formada per dos arrels gregues, tekhne (τεχνη 'art, tècnica o ofici') i logos (λογος 'paraula, discussió, raonament'); per tant, tecnologia és l'estudi o ciència dels oficis.

Portal:Transport
Portal:Transport

Transport
Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions.

Altres portals
Com puc contribuir?
Ajudeu-nos a completar la informació sobre Energia...
  • Completa un esborrany d'energia.
  • Si trobeu enllaços en vermell en aquest portal, cliqueu-hi i podreu redactar un nou article sobre el tema.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Traduïu qualsevol article que falta dels portals d'energia de les Viquipèdies en anglès o en castellà.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
  • Podeu fer suggeriments a la pàgina de discussió del viquiportal.
Articles sol·licitats
Ionitzar · Energia elàstica · treball termodinàmic · Espectroscòpia Mössbauer · fotons virtuals · estat d'energia
Sabíeu que...
Els panells solars terrestres usen recursos terrestres, però els satèl·lits d'energia solar podrien construir-se exclusivament amb materials lunars, ja que en la lluna conté silici i metalls?
Energia en altres projectes de Viquimèdia
Energia a Viquinotícies     Energia a Viquidites     Energia a Viquillibres     Energia a Viquitexts     Energia al Viccionari     Energia a la Viquiversitat     Energia a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/Energia
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/Energia
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/Energia
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/Energia
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/Energia
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/Energia
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:Energia