Portal:Aviació

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Portal:Aeronàutica)
Portal de l'Aviació

Benvingut al viquiportal d'aviació de la Viquipèdia en català. Aquest portal està pensat com a pàgina principal per a aquells interessats en assumptes relacionats amb l'aviació. Des d'aquí pots accedir fàcilment a diferents articles relacionats amb l'aviació i l'aeronàutica, organitzar les tasques pendents o agregar un article a la llista d'articles sol·licitats.

L'aviació és el desplaçament controlat a través de l'aire d'aparells que usen per desenvolupar el seu vol la força sustentadora de superfícies fixes o mòbils, freqüentment auxiliats per mitjans mecànics com els avions i helicòpters o sense propulsió mecànica com els planadors.

Article seleccionat


Un dirigible és un aeròstat que gaudeix de propulsió pròpia i de la capacitat de maniobrar. Una aeronau o dirigible és més lleuger que l'aire i es propulsa a través d'aquest mitjançant l'ús de timons i propulsors (com ara motors amb hèlix). A diferència d'altres aeronaus com poden ser els avions d'ala fixa o els helicòpters, la força de sosteniment que els enlaira no prové de les ales, sinó de la força ascendent produïda per la gran quantitat de gas més lleuger que l'aire.

Segons el principi d'Arquimedes, tot cos submergit en un fluid rep una força de baix cap a dalt equivalent al pes del fluid desplaçat. Resulta obvi que el dirigible, un cos immers en la barreja de gasos que conté l'aire, rebrà una força ascensional resultant (P) equivalent al pes d'aire ocupat pel seu volum (V), menys el pes de la seva estructura i la seva càrrega (Q).

Imatge seleccionada
La imatge

Un helicòpter de rescat de la Gendarmeria Nacional Francesa enlairant-se a les muntanyes del Massif du Sanc, França.
Sabíeu que...
Portals relacionats
Portal:Transport
Portal:Transport

Transport
Es denomina transport (del llatí trans, "a l'altre costat", i portés, "portar") al trasllat de persones o béns d'un lloc a un altre. Dins d'aquesta accepció s'inclouen nombrosos conceptes, dels quals els més importants són infraestructures, vehicles i operacions.

Portal:Tecnologia
Portal:Tecnologia

Tecnologia
Tecnologia és una paraula composta formada per dos arrels gregues, tekhne (τεχνη 'art, tècnica o ofici') i logos (λογος 'paraula, discussió, raonament'); per tant, tecnologia és l'estudi o ciència dels oficis.

Portal:Exploració espacial
Portal:Exploració espacial

Exploració espacial
L'exploració espacial designa els esforços de l'home a estudiar l'espai i els seus astres des del punt de vista científic i de la seva explotació econòmica.

Portal:Energia
Portal:Energia

Energia
En física, l'energia, (del grec ἐνέργεια, energeia) és una magnitud física que és un atribut present a qualsevol sistema físic i que es conserva a la natura.

Altres portals
Com puc contribuir?
Ajudeu-nos a completar la informació sobre Aviació...
  • Col·laboreu amb el Viquiprojecte d'Aviació per crear i millorar els articles d'aviació.
  • Redacteu un article nou que encara no existeixi (podeu veure'n alguns possibles a la llista d'articles sol·licitats).
  • Completa els articles de la categoria Esborranys d'aeronàutica.
  • Traduïu qualsevol article que falte dels portals d'aviació de les Viquipèdies en anglès o en castellà.
  • Comproveu la informació dels articles existents i, si hi trobeu errors, corregiu-los o comenteu-ho a la corresponent pàgina de discussió.
Aviació en altres projectes de Viquimèdia
Aviació a Viquinotícies     Aviació a Viquidites     Aviació a Viquillibres     Aviació a Viquitexts     Aviació al Viccionari     Aviació a la Viquiversitat     Aviació a Commons
Notícies lliures Col·lecció de dites Llibres de Text i Manuals La biblioteca lliure Diccionari lliure multilingüe Plataforma educativa lliure Imatges i Multimèdia
https://ca.wikinews.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikiquote.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikibooks.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikisource.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wiktionary.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
https://ca.wikiversity.org/wiki/Special:Search/Aviaci%C3%B3
//ca.wikipedia.org/wiki/Especial:Search/Commons:Aviaci%C3%B3