Heliport

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un heliport és una instal·lació aeroportuària destinada a ser utilitzada totalment o parcialment a l'arribada, sortida i moviment d'helicòpters.[1] A diferència dels aeroports els heliports no necessiten grans superfícies, ja que els helicòpters es poden enlairar i aterrar verticalment.

Ubicacions habituals[modifica]

Hospitals[modifica]

En casos d'accidents greus o necessitat d'evacuació mèdica en localitzacions remotes per accedir-hi amb altres mitjans se solen utilitzar helicòpters medicalitzats. A Catalunya el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) compta amb 4 helicòpters basats en heliports a Sant Cugat del Vallès, Girona, Móra d'Ebre i Tremp. Així mateix els hospitals principals compten amb pistes d'aterratge per helicòpters.[2]

Embarcacions[modifica]

Diverses embarcacions modernes disposen de superfícies dissenyades per a operar amb helicòpters. Són habituals en grans vaixells de passatgers, vaixells de guardacostes o oceanogràfics així com vaixells militars. Tot i això alguns disposen només d'una pisat d'aterratge d'helicòpters (o helipad en anglès). Les embarcacions militars com ara corbetes o fragates solen tenir una coberta de vol amb hangar a popa per operar amb helicòpters amb funcions de lluita anti-submarina o cerca i rescat.

Gratacels[modifica]

Alguns gratacels compten amb heliports al terrat, ja sigui per funcions de transport o per a l'evacuació en cas d'incendi o altres emergències.[3]

Illots[modifica]

Alguns illots rocosos de difícil accés disposen d'heliports. És el cas per exemple de l'illot Háidrangur, a l'arxipèlag de Vestmannaeyjar, que té un heliport per donar accés al far Þrídrangaviti.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Definiciones (Políticas aeroportuarias/ Infraestructuras de competencia autonómica)». Ministerio de Fomento. [Consulta: 9 gener 2015].
  2. Servei d'Emergències Mèdiques. Memòria d'Emergències Mèdiques 2013, p. 126-127 [Consulta: 9 gener 2015].  Arxivat 9 de gener 2015 a Wayback Machine.
  3. Butler, Patrick. «Maybe L.A.'s 'stupid' helipad rule wasn't so dumbeditor=Los Angeles Times». [Consulta: 9 gener 2015].

Vegeu també[modifica]