Energia tèrmica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Es denomina energia tèrmica a l'energia alliberada en forma de calor. Pot ser obtinguda de la naturalesa, a partir de l'energia química, mitjançant una reacció exotèrmica, com la combustió d'algun combustible; per una reacció nuclear de fissió o de fusió; mitjançant energia elèctrica per efecte Joule o per efecte termoelèctric; o per fregament, com residu d'altres processos mecànics o químics. Així mateix, és possible aprofitar energia de la naturalesa que es troba en forma d'energia tèrmica, com l'energia geotèrmica o l'energia solar tèrmica.

L'energia tèrmica es pot transformar utilitzant un motor tèrmic, ja siga en energia elèctrica, en una central termoelèctrica; o en treball mecànic, com en un motor d'automòbil, avió o vaixell.

L'obtenció d'energia tèrmica implica un impacte ambiental. La combustió allibera diòxid de carboni (CO2) i emissions contaminants. La tecnologia actual en energia nuclear dóna lloc a residus radioactius que han de ser controlats. A més han de tenir-se en compte la utilització de terreny de les plantes generadores d'energia i els riscos de contaminació per accidents en l'ús dels materials implicats, com els vessaments de petroli o de productes petroquímics derivats.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Energia tèrmica Modifica l'enllaç a Wikidata