Aerolínia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una aerolínia, línia aèria o companyia aèria és una organització que es dedica al transport aeri de passatgers o de càrrega per avió. Hi ha companyies que es dediquen a transportar passatgers i càrrega de forma regular, mentre que també hi ha altres empreses que transporten els seus clients de la forma puntual que han acordat entre ells anomenades xàrter.

Moltes aerolínies tenen participació accionarial del govern local; aquestes s'anomenen abanderades o línies de bandera, i generalment posseeixen el monopoli dels vols domèstics. Alguns països com Japó, tenen més d'una aerolínia abanderada, com All Nippon Airways (ANA) i Japan Airlines. Per a alguns països però, tenir una línia aèria nacional ha sigut molt costós com per exemple a Nigèria (Nigeria Airways), la República Dominicana (Dominicana d'Aviació, ATA Dominicana), Perú (Aerolínies Peruanes, AeroPerú) i Veneçuela, on Viasa operava i Avensa s'ha enfrontat a problemes econòmics com a substituta de Viasa. Una línia de bandera no ha de ser necessàriament una empresa totalment pública, podent tractar-se d'empreses mixtes on l'estat manté una participació elevada, per exemple el cas d'Aerolínies Argentines, en la qual l'estat posseeix el 10% de l'accionariat.

Alguns països, dels que destaca Estats Units, mai han tingut línies de bandera, i el mercat estava semialliberat fins que va ser desregulat als anys 80 permetent-se la lliure competència de les aerolínies de capital local, però amb restriccions a la participació estrangera.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]