Al·lotropia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El diamant i el grafit són dos al·lòtrops del carboni, dues formes d'un element químic pur que difereix en la seva estructura cristal·lina.

L'al·lotropia, és la facultat que tenen certes substàncies d'existir amb propietats físiques diferents. Aquestes formes diferents són conegudes com a al·lòtrops.

Els exemples clàssics d'elements químics que presentes al·lotropia, són el fòsfor (en les seves formes "vermell", "blanc" i "violeta") i el carboni en forma de grafit, diamant, ful·lerè o grafè. Es pot trobar al·lòtrops en qualsevol estat; gas, líquid o sòlid.

El terme al·lòtrop, també se sol aplicar a les diferents formes moleculars d'un element (com un gas diàtomic), encara que només n'hi hagi una forma.

L'al·lotropia, es refereix a l'estructura dels enllaços químics entre àtoms del mateix tipus, i no s'ha de confondre amb l'existència de diferents estats de la matèria, com és l'aigua (líquid), el gel (sòlid) i el vapor d'aigua (gas). Aquests canvis són deguts al diferent arranjament entre les molècules, però no als canvis dels tipus d'enllaç dins de cada molècula.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Al·lotropia