Aleksei Liubímov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAleksei Liubímov

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 setembre 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópianista, clavicembalista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1960 Modifica el valor a Wikidata –
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
AlumnesOlga Pashchenko (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano, clavicèmbal i orgue Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficECM Records
Melódia
Erato Records (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Spotify: 0604Eow92EXTCLStZOUNlG iTunes: 762150 Musicbrainz: 385cb39b-f06c-4635-84fd-ecc8fff56c97 Songkick: 302517 Discogs: 858384 Allmusic: mn0001651711 Modifica el valor a Wikidata

Aleksei Liubímov (Moscou, 16 de setembre de 1944) és un pianista i clavecinista rus.[1][2][3]

Lubimov va estudiar al Conservatori de Moscou amb Anna Artobolévskaia, Heinrich Neuhaus i Lev Naumov. Després d'èxit en diverses competicions, va estrenar a la Unió Soviètica diverses obres de compositors com Arnold Schönberg, Karlheinz Stockhausen, Pierre Boulez i György Ligeti. El seu compromís amb la música occidental va ser criticat per les autoritats soviètiques i va ser impedit de sortir de la Unió Soviètica durant diversos anys, durant els quals es va concentrar a treballar amb instruments de l'època. És fundador del Quartet barroc de Moscou i de l'Acadèmia de cambra de Moscou (amb Tatiana Grindenko), així com el festival de música "Alternativa". A part de donar recitals en solitari a tot el món i aparèixer amb orquestres simfòniques destacades, treballa regularment amb conjunts de música antiga, com ara l'Orquestra de l'"Era de la Il·lustració". Entre els seus companys de música de cambra hi ha Andreas Staier, Natàlia Gutman, Peter Schreier, Heinrich Schiff, Christian Tetzlaff, Gidon Kremer, Ivan Monighetti i Wieland Kuijken.

En les últimes temporades ha donat concerts amb la Filharmònica de Londres, l'Orquestra Simfònica de la Ciutat de Birmingham, l'Orquestra Nacional de Rússia a Moscou i la "Tonkünstlerorchester". Va fer una gira amb la "Haydn Sinfonietta" interpretant Mozart i va interpretar a Haydn amb la Camerata Salzburg sota el comandament de Sir Roger Norrington a Nova York i va donar actuacions del "Prometeu" de Scriabin al Festival de Salzburg. Al novembre de 2010 va fer dos recitals al Lincoln Center, tornant el 2011 en gira amb la Budapest Orchestra Orchestra dirigida per Iván Fischer.

Els seus enregistraments inclouen duets de piano amb Andreas Staier a Teldec, les sonates completes per a piano de Mozart (a fortepiano) a Erato i una sèrie d'enregistraments a ECM.

Referències[modifica]

  1. Swed, Mark «Russian pianist Alexei Lubimov fittingly honors the woman who insulted Stalin to his face». Los Angeles Times, 01-03-2016 [Consulta: 2 maig 2019].
  2. Kozinnmarch, Allan «Old-School Keyboard, Expressive Still Alexei Lubimov at Baryshnikov Arts Center». The New York Times [Consulta: 2 maig 2019].
  3. «Alexei Lubimov, 1944». Narodowy Instytut Fryderyka Chopina. Arxivat de l'original el 22 d’abril 2019. [Consulta: 2 maig 2019].