Alfred Wittenberg (violinista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlfred Wittenberg
Biografia
Naixement14 gener 1880 Modifica el valor a Wikidata
Breslau (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 juliol 1952 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Shanghai (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópianista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 72c60060-927c-4bda-9c89-5e8a6edd8f82 Discogs: 6714112 Modifica el valor a Wikidata

Alfred Wittenberg (Breslau, 14 de gener de 1880 - Shanghai, 18 de juliol de 1952) va ser un violinista, pianista i educador musical alemany.

Wittenberg va néixer en una família jueva. Era una meravella d'infant, el nen de deu anys va actuar en un concert amb un concert per a violí de Mendelssohn i un concert per a piano de Chopin. Va estudiar a la Universitat de les Arts de Berlín amb Joseph Joachim. El 1901, va rebre el premi Felix Mendelssohn Bartholdy (amb beca) per al violí.[1] Va tocar al "Staatskapelle Berlin" del "Staatsoper Unter den Linden" de Berlín.

Com a violinista, Wittenberg va formar part de trios de piano amb Frederich Lamond i Joseph Malkin,[2] amb Anton Hekking i Artur Schnabel (més tard Clarence Adler) i amb Heinrich Grünfeld i Moritz Mayer-Mahr. El 1921, John Fernström va estudiar amb ell.

Després del Machtergreifung pels nazis, Wittenberg va viure a Dresden, on el "Jüdischer Kulturbund" va organitzar nombroses activitats musicals. Wittenberg hi va fundar un trio de piano amb Walter Goldmann i Paul Blumfeld.

El 1939, Wittenberg va aconseguir emigrar a Xangai amb la seva dona i la seva sogra. Se li va donar l'oportunitat d'organitzar una vetllada musical amb dos músics jueus, a través de la qual es va fer famós i va aconseguir alumnes. El 1941, abans que esclatés la guerra del Pacífic, un estudiant li va oferir una vida als EUA amb bones oportunitats laborals, casa i cotxe, però Wittenberg volia quedar-se a Xangai. Després de l'ocupació de Xangai pels japonesos, va haver de traslladar-se amb la seva família a un allotjament molt limitat a la "zona d'aïllament" per als jueus. Després de la guerra va ensenyar al Conservatori de Música de Xangai del Conservatori Central de Música.[3]

Wittenberg va morir d'un atac de cor després d'un col·lapse mentre tocava el violí a Xangai als 72 anys.

El director de cinema Chen Yifei va retratar la colònia jueva de Xangai i sobretot Alfred Wittenberg en el seu documental Escape to Shanghai (1999), en el qual altres personatges principals eren els estudiants de Wittenberg, el pianista Ming-Qiang Li i el violinista austríac Heinz Grünberg.

Referències[modifica]

  1. Beques de la Fundació Felix Mendelssohn-Bartholdy (1879-1934). (recuperat el 24 de setembre de 2020)
  2. Altenberg Trio: Piano Trios (recuperat el 24 de setembre de 2020).
  3. Yang Yiren: Tiefe Freundschaft zwischen Chinesen und Juden. China Heute 2007, núm. 11 (recuperat el 24 de setembre de 2020).