Almucs de Castelnau

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Almucs de Castelnau o Castelnou va ser una trobairitz nascuda vers 1140 en algun lloc proper a Avinyó, a la Provença. El seu nom també es pot trobar com a Almuc, Amucs, Almois, Almurs, o Almirs.

Almucs de Castelnau era una dama noble del Gavaldà, probablement sortida de la família de Castelnau-Randon, de les baronies del Gavaldà. Coneguda pels seus escrits i, especialment, pels intercanvis amb Iseut de Capio.

Es creu que era la muller de Guigue de Castelnau-Randon i, doncs, la mare de Guilhem de Castelnau, nascut el 1219.

Dels seus escrits ens resta només una estrofa d'intercanvis amb Iseut. L'estrofa es troba inserida en la vida. En ella es veu com demana a Iseut com perdonar a Gui, senyor de Tornon i cavaller d'Iseut, que havia comès "una gran culpa" contra Almucs. Però Gui, tanmateix, no es penedeix ni busca perdó:

« Dama Iseut, si sabés
que ell se'n penedeix de l'equívoc
tan gran que ha comès amb mi,
seria just que jo tingués pietat d'ell;
però ell no vol pas reconèixer el seu tort: i jo no puc tenir pietat.
Però si vos el conduïu al penediment
ràpid podreu fer-me canviar. »

Sovint se la confon amb Azalaïs d'Altier, també trobairitz, sortida de la noblesa gavaldanesa.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Favati, Guido (editor), Le biografie trovadoriche, testi provenzali dei secc. XIII e XIV, Bologna, Palmaverde, 1961, p. 301
  • Martí de Riquer, Vidas y retratos de trovadores. Textos i miniaturas del siglo XIII, Barcelona, Circulo de Lectores, 1995 p. 222-223 [Reproducció de la vida, amb traducció a l'espanyol, i miniatura del cançoner H]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]