Alumne

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Alumnes a una classe

Un alumne és una persona que rep ensenyament per part d'una altra, mestre o professor, que li aporta coneixements i aprenentatges que el capacitaran per a desenvolupar-se personalment i socialment. També se'l sol anomenar "estudiant".

Etimològicament, "alumne" és un mot provinent del llatí alumnus, derivat del mot alere, que significa "alimentar". Així, l'alumne és aquell que es nodreix d'aquell que sap, que coneix.

Un concepte similar és "deixeble", aquell qui segueix les directrius del seu mestre o guia, aquell que se sotmet al guiatge d'una altra persona que accepta com a model i referent.

Avui dia és la societat i el govern qui marca les directrius bàsiques de l'educació en les primeres etapes de la vida, i és l'escola qui assumeix aquest paper a nivell institucional. Val a dir, però, que l'entorn i la societat en general esdevenen entitats educatives, en tant que són referents i models per a aquells infants que estan en fase d'expandir les seves capacitats i aptituds i aprenen de l'entorn.


També és alumne el deixeble respecte del seu mestre, de la matèria que aprèn o de l'escola, escola o universitat on estudia. L'estudiant és un alumne.[1]

Tipus d'alumnes[modifica | modifica el codi]

  • Hi ha alumnes oficials que segueixen l'ensenyament a les escoles, instituts, universitats i altres centres de l'estat, inclosos els seus llocs virtuals, amb obligatorietat d'assistir a classe, o acreditar els treballs manats.
  • Hi ha alumnes lliures que no cursen estudis en centres de l'estat, ni en escoles reconeguts o llocs virtuals autoritzats i que ha d'examinar davant dels tribunals dels centres oficials.
  • Existeix també la figura de l' alumne oient aquell alumne que obté el degà o catedràtic l'autorització per assistir a les classes i pràctiques dels alumnes oficials simplement per aprendre, o bé, per examinar després en qualitat d'alumne lliure.
  • Alumne col·legiat és el que rep ensenyament en una escola o centre reconegut
  • Alumne extern el que només roman en el centre d'ensenyament durant les hores de classe
  • Alumne intern aquell que viu en l'establiment on rep l'ensenyament. (Residència d'estudiants, escoles majors, universitats laborals ...)
  • Alumne migpensionista és el que roman al centre d'ensenyament durant tota la jornada escolar, esmorzant en el mateix. Aquest alumne que roman a l'escola fent-hi el menjar del migdia també es diu pupil i en la majoria de les escoles, escoles i instituts s'ofereixen aquests serveis.
  • Alumne becari és l'alumne que gaudeix d'una beca per pagar-se els estudis, l'estada o/i el menjar.
  • I se li diu alumne no universitari a aquell que ha obtingut dispensa d'escolaritat o que no assisteix obligatòriament a les classes d'un centre, però que s'ha d'examinar i acreditar-se davant els professors o catedràtics del mateix.

Hi ha situacions en l'ensenyament reglat en les quals els alumnes cursen les assignatures a distància, sense obligatorietat d'assistir a classe, llevat, puntualment. És aquí on estan presents amb molta força les anomenades TICs noves tecnologies i tècniques de la informació, que permeten als alumnes major flexibilitat en el temps i en l'espai per desenvolupar el seu procés de ensenyament - aprenentatge.

Referències[modifica | modifica el codi]