Amelia Tiganus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmelia Tiganus

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 març 1984 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Galați (Romania) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista, activista pels drets de les dones Modifica el valor a Wikidata
Interessada enAbolicionisme de la prostitució Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): amelia_tiganus Modifica el valor a Wikidata

Amelia Tiganus (Galați, 11 de març de 1984) és una escriptora i activista feminista romanesa supervivent del tràfic de dones per la prostitució.[1] Va ser venuda a un proxeneta quan tenia 17 anys i traslladada a Espanya per exercir la prostitució.[2] Després de ser expotada sexualment durant cinc anys (2002 a 2007) va aconseguir sortir del sistema d'explotació. Des de llavors viu al País Basc.

És autora del llibre La revuelta de las putas. De víctima a activista (2021) en el que a més d'explicar la seva experiència, defensa l'abolicionisme de la prostitució com a camí per combatre el tràfic de dones i nenes.

Biografia[modifica]

Amelia Tiganus va néixer a una família de classe treballadora i va créixer a Romania. Va ser violada en grup de camí a l'escola quan tenia 13 anys, i des de llavors la seva vida va canviar. Sense el recolzament psicològic del seu entorn, sense les eines emocionals per recuperar-se de l'agressió sent menor d'edat, sense acompanyament jurídic que pogués ajudar-li a tramitar una denúnca, les violacions van continuar i es van sistematitzar. Una de les conseqüències d'aquest fet traumàtic va ser que amb només 13 anys es va veure abocada a abandonar els estudis.[3] Havia sigut una bona estudiant i volia ser professora o metgessa.[2] Amb 17 anys va ser venuda a un proxeneta espanyol per 300 euros.[4] Va ser prostituida inicialment a Alacant, sent traslladada per més de 40 prostíbuls, als que anomena camps de concentració, durant més de cinc anys. Al 2007, el col·lapse físic i emocional que li va comportar aquest període d'esclavitud sexual la va fer aturar-se i des de llavors viu a Euskadi.[5]

Referències[modifica]

  1. «"Me vendieron a un proxeneta español por 300 euros"» (en castellà). BBC News Mundo.
  2. 2,0 2,1 «Amelia Tiganus: 'Me vendieron por 300 euros a un proxeneta español'» (en castellà). [Consulta: 15 novembre 2022].
  3. «Contra el mito de la 'puta feliz'» (en castellà), 05-02-2019. [Consulta: 15 novembre 2022].
  4. «“No els diguis clients com a qui compra el pa, digues ‘puteros’”». [Consulta: 15 novembre 2022].
  5. Navarra.com. «Amelia Tiganus, superviviente de prostitución y trata: "Acostarse con 15 hombres en una noche no es un trabajo"» (en castellà). [Consulta: 15 novembre 2022].