Andreu Bosch (doctor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndreu Bosch
Biografia
Naixement1570 Modifica el valor a Wikidata
Perpinyà Modifica el valor a Wikidata
Mort1628 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Activitat
Ocupacióreligiós cristià, advocat, historiador Modifica el valor a Wikidata

Andreu Bosch (Perpinyà, Rosselló, 1570 - 1628), fou un religiós (profès de la Tercera Regla de Penitència del Seràfic Pare Sant Francesc), advocat, historiador del Rosselló, del segle xvi.

Advocat a Perpinyà en 1570. Esdevingué jutge de les primeres apel·lacions de la Governació, és a dir, la jurisdicció del governador, per al comtat del Rosselló en particular, i en segon lloc per al comtat de Cerdanya. Fou fet noble ciutadà de matrícula el 16 de juny de 1628. La seua família està extinta.

Biografia[modifica]

Va compondre l'any 1628 Summari, Índex o Epitome dels admirables no nobilissims títols de Cathalunya Rosselló o Cerdanya.... Aquest llibre es divideix en cinc parts; la primera tracta dels drets i honors de Catalunya, del Rosselló i la Cerdanya en general, la segona de les càrregues i oficis de les juridiccions i dels antics sobirans d'aquestes províncies, la tercera dels drets reials i feudals, de la noblesa, de la gent de guerra i de les ciències, la quarta de les prerrogatives de les ciutats, viles i altres ens especials, la cinquena de les lleis, usatges i privilegis i qualificacions honorífiques: el tot es justifica per la citació dels títols originals dels quals havia fet la verificació. És veu a la fi el recompte dels 1097 pragmàtics, provisions, sentències, transaccions, ordenacions i privilegis, concedits i donats pels sobirans per a la vila de Perpinyà de 1173 fins a 1620. És un in-folio imprès a Perpinyà, en casa de Lacavalleria el 1628. Aquesta compilació va valer al seu autor el trist malnom de mentider; l'epítet és massa dur: Bosch no menteix pas, però estava equivocat. Era, diu Francesc de Paula de Fossà, "tan poc jurisconsulta com historiador."

En general, els fets que l'autor sosté en lleis i cartes (furs) són vers i les citacions exactes. No es pot dir la mateixa cosa del que ha poat en mals historiadors, tals com els prejudicis i les tradicions populars.

L'obra d'Andreu Bosch ofereix una panoràmica de la situació que vivia la llengua catalana al Rosselló durant l'entrada del castellà als segles xvi i xvii, en la defensa que fa del català al seu Sumari, índex o epítome... . En aquest llibre, Bosch presenta el Rosselló com a terra idíl·lica i fa una defensa de la llengua catalana amb tots els llocs comuns propis de l'època (com el de confondre la llengua llemosina i el català literari medieval). També hi evoca la fragmentació dialectal del català, proposa solucions a la contaminació que està sofrint aquesta llengua i es burla dels predicadors perquè sermonegen en castellà, en un estil molt feixuc i clafert de castellanismes...

Obres[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Andreu Bosch, un defensor de la llengua catalana al Rosselló, Cristià Camps, in Arthur Terry-3, Barcelona : Abadia de Montserrat, 1999 (vol. 3, p. 149-156)