Anna Franziska Benda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnna Franziska Benda

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 maig 1728 Modifica el valor a Wikidata
Benátky nad Jizerou Modifica el valor a Wikidata
Mort15 desembre 1781 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Gotha Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeDismas Hataš Modifica el valor a Wikidata
FillsJindřich Krištof Hataš Modifica el valor a Wikidata
ParesHans Georg Benda (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Dorota Bendová (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansGeorg Benda, František Benda, Jan Benda i Joseph Benda Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 795e9e33-84c8-4bd0-8669-27be83658b87 Modifica el valor a Wikidata

Anna Franziska Benda, també Anna Franziska Hattasch o Anna Franziska Hataš, (Alt-Benatek, Bohèmia 26 de maig, 1728 - Gotha, 15 de febrer, 1781), va ser una cantant (soprano) bohèmia-alemanya de la família de músics Benda.[1]

Biografia[modifica]

Anna Franziska Benda era la filla més petita i única noia del teixidor de lli i músic Hans Georg Benda i la seva dona Dorothea Brixi. Els seus germans František, Jan i Joseph Benda ja eren violinistes a l'orquestra de la cort de Frederic el Gran quan, gràcies a la seva intervenció, els pares van viatjar de Bohèmia a Potsdam amb els seus tres fills petits (inclosos Viktor Benda i Georg Anton Benda) el 1742. Aquí Anna Franziska va rebre lliçons de cant del seu germà František, que ja havia rebut una bona formació com a noi de cor, igual que les seves filles Wilhelmine, Maria Carolina i Juliane Benda, però també Guillemina de Prússia, germana de Frederic II.

El 1750, Anna Franziska Benda va seguir el seu germà Georg Anton a Gotha, que recentment havia rebut un lloc allà com a director de música de la cort, i també va ser acceptat com a cantant de cambra de la cort. La seva veu de soprano pura, amb la qual va poder mantenir notes durant un temps inusualment llarg, així com la seva tècnica especial de tril van ser esmentades com a destacades en la literatura contemporània. El seu germà Georg Anton va utilitzar aquest talent després del seu viatge educatiu a Itàlia (1765) per interpretar la seva òpera italiana Xiudo riconosciuto i les àries italianes.[2]

El 1751, Anna Franziska Benda es va casar amb el violinista i posteriorment director de la cort Hataš. Els seus tres fills també es van convertir en músics. Es diu que Heinrich Christoph Hattasch va compondre l'òpera Der Barbier von Bagdad i altres obres escèniques.[3] Anna Franziska Hattasch també va donar classes de cant, no només als fills del seu germà Hermann Christian, Justina i Carl Ernst Eberhard, sinó també temporalment a la posterior actriu, cantant i compositora Minna (Charlotte Wilhelmine Franziska) Brandes,[4] filla de l'actor i poeta Johann Christian Brandes.

Referències[modifica]

  1. siehe ihr Porträt bei Seite 81 in Franz Lorenz’ Biographie über Franz Benda.
  2. beispielsweise S'ella vual rendersi (mit Seufzermotiven), No, non vedrete mai (Typ Koloraturarie) laut Beiheft zur CD Konzerte, siehe DNB
  3. siehe Franz Lorenz, Franz Benda. S. 79.
  4. Charlotte Wilhelmine Franziska Brandes in der Carl-Maria-von-Weber-Gesamtausgabe

Bibliografia[modifica]

  • Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), Segona edició revisada, editada per Ludwig Finscher, secció personal 2, Bag-Bi, Bärenreiter Kassel, 1999, Spalte 1070.
  • Franz Lorenz: Die Musikerfamilie Benda (Volum 2: Georg Anton Benda). de Gruyter, Berlin 1971, ISBN 3-11-003568-5, S. 78 und 79.
  • Christian Hoeppl: Der Rhein: Wochenschrift für Literatur, Kunst und gesellschaftliches Leben, 1860, S. 392–397, també (en línia)
  • Bohumír Jan Dlabač: Allgemeines historisches Künstler-Lexikon für Böhmen und zum Theil auch für Mähren und Schlesien. 1815, també en línia.
  • Carl Friedrich Cramer: Magazin der Musik, Volum 1, Editor Musicalische Streit, 1783, pàgs. 771 i 772, també (en línia)
  • Johann Adam Hiller: Lebensbeschreibungen berühmter Musikgelehrten und Tonkünstler neuerer Zeit, Volum 1, Editor Dyk, 1784, pàg. 48, també (en línia)
  • Franz Lorenz: Die Musikerfamilie Benda. Editorolum 1: Franz Benda. Wilhelm de Gruyter, Berlín 1967.