Vés al contingut

Joseph Benda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJoseph Benda

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 maig 1724 Modifica el valor a Wikidata
Benátky nad Jizerou (Txèquia) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 febrer 1804 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Berlín (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, violinista Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJohann Friedrich Ernst Benda, Carl Friedrich Franz Benda Modifica el valor a Wikidata
PareHans Georg Benda Modifica el valor a Wikidata
GermansFrantišek Benda
Jan Benda
Georg Benda
Anna Františka Hatašová Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 29a205f9-40d0-4adc-9a3a-2c43de0f41bc IMSLP: Category:Benda,_Joseph Modifica el valor a Wikidata

Joseph Benda (Alt-Benatek, Bohèmia, 7 de maig, 1724 - Berlín, 22 de febrer, 1804), va ser un músic bohemi de la família de músics Benda.

Biografia

[modifica]

Joseph Benda va ser el cinquè fill del teixidor de lli i músic Hans Georg Benda i la seva dona Dorothea (1686–1762), de soltera Brixi, filla del cantor del poble Franz Xaver Brixi a Skalsko.[1] Els germans grans de Benda, František i Jan, ja eren violinistes a l'orquestra de la cort de Frederic el Gran quan sel va presentar als quarters d'hivern al castell de Lissa el 1742 durant la Primera Guerra de Silèsia. Immediatament va enviar Joseph, de 18 anys, a Potsdam per a una formació posterior, on František havia de proporcionar una formació musical addicional, i el mateix any Joseph Benda va ser acceptat a l'orquestra de la cort com a violinista. A través de la mediació de Frederic el Gran, els pares, que estaven oprimits per motius religiosos, també van poder traslladar-se de Bohèmia a Potsdam el 1742 amb els seus fills Viktor (que havien dirigit un negoci de teixit de lli juntament amb el seu pare, que es va reprendre el el barri bohemi de Potsdam) i Georg Anton i Anna Franziska.

Joseph Benda Amanuensis (diputat, "mà dreta")[2] va esdevenir el concertista del seu germà, František, que a poc a poc va emmalaltí, després de la seva mort el 1786, Joseph fou el seu successor. El va succeir al càrrec el 1802 el seu nebot Carl, el fill petit de František. Joseph Benda va ser, entre altres coses, amic de Johann Philipp Kirnberger, en la correspondència del qual se l'esmentava sovint. El periodista musical Charles Burney va descriure diverses trobades amb Joseph Benda a Berlín.[3]

Benda es va comprometre amb els anomenats concerts del romanticisme fundats pel seu fill gran ben entrat la seva vellesa i va fer un concert festiu a la tradicional Sala Còrsega davant del castell de Monbijou el 22 de desembre de 1793 com a part de les extenses celebracions amb motiu de la entrada de la princesa heredera Lluïsa.[4] Joseph Benda vivia amb la seva família a Brüderstraße 19 a l'església de Sant Pere, en el registre de la qual es registra la seva mort el 22 de febrer de 1804. Els dos fills Johann Johann Friedrich (1749–1785) i Carl Friedrich (1754–1816) també van ser violinistes a l'orquestra de la cort reial, i els seus padrins eren membres de la família reial.

Vegeu també

[modifica]
  • Benda (famílies)-[1](alemany)

Obres (fins on se sap)

[modifica]
  • Études de violon ou caprices (juntament amb František Benda)
  • Sonata en la major per a violí i baix[5]

Referències

[modifica]
  1. Ihr Cousin Simon Brixi war Chorleiter der Prager Pfarrkirche St. Martin, dessen Sohn der Komponist, Organist und Domkapellmeister in Prag Franz Xaver Brixi
  2. Benda In:/https://de.wikipedia.org/wiki/Allgemeine_Deutsche_Biographie
  3. [enllaç sense format] https://books.google.cat/books?id=1kUvO_p3OksC&pg=PT397&dq=%22joseph+Benda%22&hl=ca&sa=X&ei=ICepU7-ENI6Y0QXf4YCACA#v=onepage&q=%22joseph%20Benda%22&f=false/1770 (keine Seitenzahlen)
  4. Walter Schimmel-Falknau: Unter den Linden: Kommen und Gehen; eine Szenenfolge deutscher Geschichte. Rembrandt-Verlag, Berlin 1963, S. 81
  5. [enllaç sense format] https://www.youtube.com/watch?v=yG7StJzCZKE

Bibliografia

[modifica]
  • Ludwig Finscher (Hrsg.): Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG). Zweite, neubearbeitete Ausgabe. Bärenreiter, Kassel 1999, Personenteil 2, Bag–Bi, Spalte 1070.
  • Franz Lorenz: Die Musikerfamilie Benda. Volum 1: Franz Benda. Wilhelm de Gruyter, Berlin 1967, S. 69–74.
  • Franz Lorenz: Die Musikerfamilie Benda. Volum 1: Franz Benda. Wilhelm de Gruyter, Berlin 1967, S. 3.

Enllaços externs

[modifica]