Lluïsa de Mecklenburg-Strelitz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLluïsa de Mecklenburg-Strelitz

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Luise zu Mecklenburg Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Luise Auguste Wilhelmine Amalie zu Mecklenburg Modifica el valor a Wikidata
10 març 1776 Modifica el valor a Wikidata
Hannover Modifica el valor a Wikidata
Mort19 juliol 1810 Modifica el valor a Wikidata (34 anys)
Schloss Hohenzieritz (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPneumònia Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Berlín (1810–)
mausoleum of Charlottenburg Park (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Darmstadt
Berlín
Paretz (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuquessa
Reina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Mecklemburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrederic Guillem III de Prússia (1793–1810) Modifica el valor a Wikidata
FillsFrederic Guillem IV de Prússia, Lluïsa de Prússia, Albert de Prusse, stillborn daughter von Hohenzollern (en) Tradueix, Princess Frederica of Prussia (en) Tradueix, Princess Alexandrine of Prussia (en) Tradueix, Carlota de Prússia, Carles de Prússia, Guillem I de Prússia, Prince Ferdinand of Prussia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesCarles II de Mecklenburg-Strelitz Modifica el valor a Wikidata  i Frederica de Hessen-Darmstadt Modifica el valor a Wikidata
GermansTeresa de Meclemburg-Strelitz, Frederica de Mecklenburg-Strelitz, Carlota de Mecklenburg-Strelitz, Jordi de Mecklemburg-Strelitz i Carles de Mecklemburg-Strelitz Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9120728 Modifica el valor a Wikidata
La mítica reina Lluïsa de Prússia

Lluïsa de Mecklenburg-Strelitz, reina de Prússia (Hannover, 10 de març de 1776 - Schloss Hohenzieritz, 19 de juliol de 1810), nascuda princesa de Mecklenburg-Strelitz, es convertí per casament en reina de Prússia.[1][2] Gran part dels monarques europeus regnants destaquen entre els seus descendents: l'últim kàiser d'Alemanya, Guillem II de Prússia, el tsar Nicolau II de Rússia, el rei Constantí II de Grècia, el rei Miquel I de Romania, la reina Sofia d'Espanya, el duc Felip d'Edimburg, la reina Margarida II de Dinamarca, el rei Harald V de Noruega, el rei Carles XVI Gustau de Suècia i el príncep Ernest August de Hannover.

Nascuda a Hannover, on el seu pare era general a les ordres del regne de Hannover, era filla del príncep Carles II de Mecklenburg-Strelitz i de la princesa Frederica de Hessen-Darmstadt. Alhora era neta del gran duc Carles Lluís de Mecklenburg-Strelitz i de la princesa Elisabet Albertina de Saxònia-Hildburghausen per via paterna, mentre que per via materna ho era del príncep Jordi Guillem de Hessen-Darmstadt i de la princesa Lluïsa Albertina de Leiningen-Dagsburg-Falkenburg.

L'any 1793 conegué el príncep hereu i després rei Frederic Guillem III de Prússia. El jove príncep caigué enamorat de la bella princesa mecklenburguesa i el 24 de desembre de 1793 es casaren a Berlín. La bellesa indiscutible i la noblesa de la jove princesa captivaren el príncep prussià. La parella s'establí al castell de Charlottenburg a prop de Berlín i tingueren nou fills:

Com a reina de Prússia es guanyà les simpaties de tot Europa i molt especialment dels prussians arran de les disputes personals que mantingué amb Napoleó. Després de la Batalla de Jena (1806) tot el territori de Brandenburg quedà a mercè de les tropes franceses i la família reial fou traslladada d'urgència als territoris de la Prússia Oriental, a la ciutat de Königsberg.

Malgrat tot, les batalles francoprussianes continuaren i després de dues noves derrotes de l'exèrcit de Frederic Guillem III de Prússia, la Prússia Oriental, territori aparentment segur per la seva llunyania junt amb les fronteres russes, esdevingué amenaçat per les tropes franceses. La reina públicament suplicà la continuïtat del Regne de Prússia desplaçant-se personalment al quarter general de l'emperador francès; tot i així, Napoleó no accedí als seus precs i els reis prussians hagueren de refugiar-se primer a Memel i després a la Cort dels tsars a Sant Petersburg.

L'any 1810 mentre Lluïsa visitava el seu pare a Strelitz morí als braços del seu espòs a l'edat de trenta-quatre anys i fou enterrada als jardins del palau de Charlottenburg als voltants de Berlín. L'any 1840 hi fou enterrat el seu espòs.

L'any 1882 s'inaugurà al Tiegarteen de Berlín una estàtua commemorativa de la jove reina prussiana en un acte al qual assistiren el kàiser Frederic III de Prússia i la princesa reial Victòria del Regne Unit.

Referències[modifica]

  1. «Duchess Louise of Mecklenburg-Strelitz, Queen consort of Prussia». Royal.Myorigins.org. [Consulta: 14 gener 2021].
  2. Ferrer Valero, Sandra. «La reina amada, Luisa de Mecklemburgo-Strelitz (1776-1810)». Mujeres en la historia. [Consulta: 14 gener 2021].