Anna Sawicka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnna Sawicka
Biografia
Naixement1957 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Cracòvia (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Jagellònica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótraductora, professora d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Jagellònica Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Anna Sawicka (Cracòvia, 1957) és una professora universitària i traductora polonesa, especialitzada en traduccions de novel·les del català al polonès.

Llicenciada en Filologia Hispànica i doctorada en Humanitats per la Universitat Jagellònica de Cracòvia, l'any 1994 arribà a Barcelona per un lectorat de tres anys, que va acabar allargant dos anys més i que li van permetre gaudir d'un contacte directe amb una llengua catalana. Actualment (2015), es dedica professionalment a la crítica i difusió de la literatura i la cultura catalanes com a professora de la Universitat Jaguellònica de Cracòvia, feina que compagina amb la de traductora. En reconeixement a la seva contribució a la promoció de la literatura catalana a l'estranger, l'any 2011 va rebre el XXIII Premi Josep M. Batista i Roca. Les veus del Pamano només és una de les moltes obres catalanes que ha traduït al polonès. L'any 2013 va traduir Jo confesso i aquest any 2015 Senyoria, les dues novel·les també de Jaume Cabré. A més, ha estat la traductora d'altres noms com Maria Àngels Anglada, Carles Batlle, Lluís-Anton Baulenas, Sergi Belbel, Josep Maria Benet i Jornet, Albert Sánchez-Piñol o Ramon Llull, entre d'altres.[1]

Ha col·laborat amb diversos articles en revistes i obres col·lectives.[2]

L'any 2018 va ingressar com a membre corresponent de la Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans.[3]

Referències[modifica]

  1. «La Fundació Ramon Llull premia el lingüista nord-americà Philip D. Rasico, la traductora polonesa Anna Sawicka i el programador suec Claes Karlsson». Generalitat de Catalunya, 27-11-2015 [Consulta: 29 novembre 2015]. Arxivat 8 de desembre 2015 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2015-12-08. [Consulta: 29 novembre 2015].
  2. «Anna Sawicka». Dialnet. [Consulta: 1r desembre 2023].
  3. «L'Institut d'Estudis Catalans incorpora deu nous membres corresponents». Butlletí de l'Institut d'Estudis Catalans, Juny 2018, pàg. Núm. 228 [Consulta: 1r desembre 2023].