Antanas Žmuidzinavičius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntanas Žmuidzinavičius

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 octubre 1876 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Seirijai Modifica el valor a Wikidata
Mort9 agost 1966 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Kaunas Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Petrašiūnai Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1896 Modifica el valor a Wikidata –  1966 Modifica el valor a Wikidata
GènereRetrat Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMarija Žmuidzinavičienė Modifica el valor a Wikidata
Premis

Antanas Žmuidzinavičius (Seirijai, 19 d'octubre de 1876 (Julià) - Kaunas, 9 d'agost de 1966) va ser un famós pintor i col·leccionista d'art lituà. De vegades feia servir el sobrenom de Antanas Žemaitis ("Samogitian" - (traducció lliure del seu cognom al lituà).[1]

Žmuidzinavičius va crear més de 2.000 obres d'art i és conegut sobretot pels seus paisatges, els quals creen una sensació d'enyorança. Va pintar retrats de personatges famosos, escenes de la vida quotidiana i també imatges religioses. La seva participació fou cabdal pel que fa al disseny de la bandera moderna de Lituània i també va crear una versió de l'escut de Lituània que va ser àmpliament utilitzada durant el període d'entreguerres. A més a més, la seva aportació va ser força important en la creació de segells de correus i bitllets de moneda lituana.[2]

Biografia[modifica]

El 1894 Žmuidzinavičius es va graduar al Seminari de professors de Veiveriai. Des de 1899 va estudiar a diverses universitats europees -a París va ser deixeble del pintor català Hermen Anglada-Camarasa- i va donar posteriorment, conferències sobre Lituània. Juntament amb Mikalojus Konstantinas Čiurlionis i altres importants figures lituanes va organitzar la primera exhibició d'art lituà a Petras Vileišis. Entre 1926 i 1940 es va dedicar a ensenyar dibuix a Kaunas. Entre els seus més famosos quadres hi ha Gavo laišką (1904), Paskutiniai spinduliai (1908), Estijos peizažas (1929).

Antanas Žmuidzinavičius va morir el 1966 i va ser enterrat al Cementiri de Petrašiūnai, a Kaunas. El Museu Žmuidzinavičius es va ubicar al que va ser casa seva.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antanas Žmuidzinavičius
  1. «Antanas Žmuidzinavičius» (en lithuanian). Lietuvos dailės institutas. Arxivat de l'original el 2007-06-24. [Consulta: 22 setembre 2007].
  2. «The creator of Lithuanian banknotes, Antanas Žmuidzinavičius» (en anglès). [Consulta: 14 maig 2022].