Antifeixisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un dels símbols antifeixistes més reconeguts: mostra la creu gammada amb un símbol de prohibició superposat

L'antifeixisme és un moviment polític contrari al feixisme.

S'associa amb la resistència política als països amb governs feixistes o nazis, tot i que també s'autodenominen antifeixistes nombrosos grups europeus i nord-americans que des de la dècada dels anys 70 s'han enfrontat, mitjançant la propaganda o la mobilització al carrer, als partits i bandes d'extrema dreta.

Per extensió, els antifeixistes contemporanis s'han enfrontat a una idea de feixisme de contons difusos i generalistes, a vegades confusa amb qualsevol exercici d'autoritat o amb formes de discriminació com l'homofòbia, el sexisme, el racisme o la restricció de les llibertats civils.

Els antifeixistes no estan circumscrits completament per una ideologia en particular, tot i que a vegades tenen llaços amb organitzacions del moviment obrer, socialistes, anarquistes o comunistes. En l'àmbit dels activistes polítics d'esquerra, l'antifeixisme ha servit de punt d'unió i col·laboració entre organitzacions marxistes-leninistes, anarquistes i militants no enquadrats partidàriament.

Història[modifica]

Un dels moviments antifeixistes més importants es va produir durant la Guerra Civil espanyola quan persones de nacionalitats molt diverses van lluitar amb les Brigades Internacionals contra l'exèrcit de Franco que s'havia alçat contra la Segona República.

Després de la victòria de l'exèrcit de Franco es va produir un moviment de resistència denominat maquis.

Durant la Segona Guerra mundial, molts dels grans moviments de resistència davant l'ocupació nazi eren de caràcter antifeixista. Molts dels que van ser capturats pels nazis van ser empresonats i assassinats en camps d'extermini com Buchenwald o Dachau.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antifeixisme