Antoni Bolòs i Ferrussola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Bolòs i Ferrussola
Biografia
Naixement1714 Modifica el valor a Wikidata
Olot (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Mort1772 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Activitat
Ocupacióapotecari, naturalista Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsAntoni Bolòs Noguera (avi)
Joan Minuart i Parets (sogre)
Francesc Xavier de Bolòs i Germà (net) Modifica el valor a Wikidata

Antoni de Bolòs i Ferrussola (Olot, 1714 - 1772) va ser un apotecari i naturalista català.[1] Membre d'una família d'apotecaris, farmacèutics i naturalistes originària d'Olot, fou net d'Antoni Bolòs Noguera. Va compartir la dedicació a la farmàcia amb la investigació botànica, participant de l'esperit curiós i cientifista del seu segle, tenint una relació directa amb els botànics de la seva època. Va interessar-se per la vegetació del Montseny i la dels Pirineus. L'any 1735 es va casar amb Teresa Minuart i Amorós, filla del botànic Joan Minuart i Parets, i amb qui va realitzar exploracions botàniques, juntament també amb Josep Quer i Martínez. Amb Minuart i amb Quer, va herboritzar en diverses comarques catalanes, i va manejar els treballs que publicaren aquests botànics, així com alguns llibres científics que havien pertangut a Minuart i que van anar a parar a Olot, els quals van servir per desvetllar posteriorment més vocacions de botànic en les generacions successives de la família. Un fill d'Antoni Bolòs i Ferrussola i de Teresa Minuart, Miquel Bolòs i Minuart, va fer-se càrrec de la continuïtat de la farmàcia d'Olot i va ser el pare de Francesc Xavier de Bolòs i Germà (1773 - 1844), net d'Antoni Bolòs.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Antoni Bolòs i Ferrussola». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Pairolí, Miquel. «Una nissaga de farmacèutics i de botànics». A: Oriol de Bolòs: una vida dedicada a l'estudi de la botànica. 1a. ed.. Barcelona: Fundació Catalana per a la Recerca, 2001, p. 11-22. ISBN 84-89570-26-4 [Consulta: 12 abril 2020]. 
  3. «Antonio Bolós y Ferrusola». Diccionario Biográfico Español de la Real Academia de la Historia. Reial Acadèmia de la Història.