Antoni Mas i Forners

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Mas i Forners
Biografia
Naixement1968 Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
Santa Margalida (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata

Facebook: antoni.masforners Modifica el valor a Wikidata

Antoni Mas Forners (Santa Margalida, Mallorca, 1968) és un historiador mallorquí, especialitzat en història medieval. Es va llicenciar i doctorar en història a la Universitat de les Illes Balears, on és professor d'història medieval[1] des del 2005. És autor d'estudis sobre la història rural, social, dels sentiments identaris, de les migracions i de l'esclavatge a l'època medieval de Mallorca. A més, ha dedicat part dels seus treballs a l'emigració mallorquina cap al Regne de València en el segle XVII, tasca que ha desenvolupat amb els valencians d'arrel mallorquina Joan-Lluís Monjo Mascaró (de Tàrbena) i Josep Mas Martí (de Xaló). També ha duit a terme diferents recerques sobre la història, cultura popular i patrimoni del seu municipi (Santa Margalida). Va obtenir el premi Miquel dels Sants Oliver el 2005 per la seva obra Esclaus i catalans. Esclavitud i segregació a Mallorca durant els segles XIV i XV (2005) i el premi Mallorca d'assaig (2019) pel seu llibre, publicat el 2020, Llengua, Terra, Pàtria i Nació: L’evolució de la consciència lingüística i etnocultural entre els cristians de l’illa de Mallorca (segles XIV-XVII).

Llibres més destacables[modifica]

  • Història d’Alcúdia. De l’època islàmica a la Germania (1999), conjuntament amb Guillem Rosselló i Ramon Rosselló.
  • En aquell temps- : la Vila abans de 1925 / Mossèn Antoni Rubí (1999, 2001) Coordinació i trascripció dels dos volums, juntament amb Rafel Bordoy.
  • Història d’Alcúdia. El segle XVI (2002), conjuntament amb Miquel Deyà i Ramon Rosselló.
  • Per poblar lo regne de Valèntia... L'emigració mallorquina al País Valencià en el segle XVII (2002), conjuntament amb Joan-Lluís Monjo i Mascaró.
  • Esclaus i catalans. Esclavitud i segregació a Mallorca durant els segles XIV i XV (2005).
  • Les arrels margalidanes del poble de Xaló (2009), conjuntament amb Joan-Lluís Monjo i Mascaró i Josep Mas i Martí.
  • Llengua, Terra, Pàtria i Nació: L’evolució de la consciència lingüística i etnocultural entre els cristians de l’illa de Mallorca (segles XIV-XVII) (2020).

Referències[modifica]

  1. Antoni Mas Forners al web de la UIB

Enllaços externs[modifica]