Antonio Manuel Campoy Alías

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonio Manuel Campoy Alías
Biografia
Naixement16 novembre 1924 Modifica el valor a Wikidata
Cuevas del Almanzora (Província d'Almeria) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 gener 1993 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Activitat
Ocupacióperiodista Modifica el valor a Wikidata
Premis

Antonio Manuel Campoy Alías (Cuevas del Almanzora, Almería, 16 de novembre de 1924 - Madrid, 10 de gener de 1993) va ser un crític d'art i col·leccionista espanyol.[1]

Vida i obra[modifica]

Es va llicenciar en filosofia i lletres i va ser tècnic en radiodifusió. Interessat pels moviments artístics contemporanis, va publicar articles periodístics en diverses revistes espanyoles i crítiques d'art a ABC.

És autor de diverses publicacions relacionades amb l'art, com l'obra 'El museo del Prado, els estudis Vida y obra de Velázquez i Vida y obra de Murillo o un Diccionario crítico del arte español contemporáneo. Són altres obres seves Cien maestros de la pintura española contemporánea, María Blanchard, Mirando alrededor, Noticias de siempre, Viaje por España, Norteamérica a vista de pájaro, Pío Baroja o Balzac.[2]

En l'àmbit de la comunicació, va ser redactor cap de Radiotelevisió Espanyola.[3]

Va pertànyer a diverses institucions artístiques i culturals, com la Reial Acadèmia de Belles Arts de Santa Isabel d'Hongria, l'Associació Internacional de Crítics d'Art o l'Orde d'Alfons X el Savi, amb que va ser condecorada. D'altra banda, la seva labor s'ha vist reconeguda amb diversos guardons, entre ells, la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, el Premi Nacional de Crítica d'Art, la Medaglia Culturale d'Argento (lliurada per l'Estat italià), el Premi Nacional de Radiodifusió i Televisió (actual Quixot d'Or) i un dels Premis Ondas 1958. Va fundar l'Acadèmia Lliure d'Arts i Lletres de San Antón.

És a més, fill predilecte del seu poble natal, Cuevas de Almanzora, en que el seu castell del Marquès dels Vélez es troba el Museu d'Art Contemporani Antonio Manuel Campoy,[4] amb llenços d'artistes com Picasso, Tàpies o Barceló.

Referències[modifica]

  1. Antonio Manuel Campoy Alías, Real Academia de la Historia
  2. Biografia al web de la Diputació d'Almeria
  3. Biografia al web d'Arráez Editores
  4. «Museu Manuel Campoy». Arxivat de l'original el 2019-05-08. [Consulta: 18 maig 2019].