Aquilini de Milà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAquilini de Milà

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle X Modifica el valor a Wikidata
Würzburg Modifica el valor a Wikidata
Mort1015 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Milà (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprepòsit Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat29 de gener Modifica el valor a Wikidata

Aquilini de Milà o de Colònia (mort el 1015 [1] o el segle VII segons les fonts[2]), és venerat com a màrtir per l'església catòlica i la seva festa se celebra el 29 de gener.

No s'ha de confondre amb un altre Aquilini, que va ser assassinat durant el regnat del rei vàndal Hunneric el 484.[3] Tampoc s'ha de confondre amb un primer bisbe de Colònia que es deia Aquilini.

Biografia[modifica]

Nascut a Würzburg en una família noble, va estudiar teologia a Colònia, on es va convertir en sacerdot.[4] Se li va oferir el bisbat de Colònia, però s'hi va negar, preferint convertir-se en un predicador errant.

Va viatjar a París, on va curar miraculosament algunes persones del còlera. Com a resultat, se li va oferir el bisbat de París, però també s'hi va negar. Va viatjar a Pavia, on va predicar contra els càtars, els maniqueus i els arris.[4]

Després va viatjar a Milà, on, segons la tradició local, va ser apunyalat per un membre d'una d'aquestes sectes,[5] juntament amb el seu company Constanci (Costanzo). El seu cos va ser llançat a un desguàs, a prop de la Porta Ticinese. El seu cos va ser trobat i enterrat a la Basílica de Sant Llorenç, Milà. Se li dedica la Cappella di Sant'Aquilino .

Referències[modifica]

  1. «Archived copy». Arxivat de l'original el 2007-12-22. [Consulta: 27 desembre 2007].
  2. Basil Watkins. The Book of Saints: A Comprehensive Biographical Dictionary. Bloomsbury Publishing, 19 novembre 2015, p. 118–. ISBN 978-0-567-66415-0. 
  3. «Patron Saints Index: Saint Aquilinus». Arxivat de l'original el 2005-11-16. [Consulta: 22 juny 2019].
  4. 4,0 4,1 Sant' Aquilino
  5. Matthew Bunson, Stephen Bunson, Our Sunday Visitor's Encyclopedia of Saints (Our Sunday Visitor Publishing, 2003), 118.