Archie Leman Cochrane

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArchie Leman Cochrane
Biografia
Naixement12 gener 1909 Modifica el valor a Wikidata
Galashiels (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 juny 1988 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Dorset (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióKing's College
UCL Medical School (en) Tradueix
Uppingham School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, epidemiòleg Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarBrigades Internacionals Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata

Archie Leman Cochrane (Kirklands, Galashiels, Escòcia, 1909 - 1988) va ser un metge i epidemiòleg britànic que revolucionà la pràctica mèdica en preconitzar un tipus de medicina més basat en les proves científiques mitjançant la pràctica sistemàtica d'assajos clínics controlats aleatoris (en anglès, randomised controlled trialso RCTs). Se'l considera el pare de l'anomenada "medicina basada en l'evidència".

Va obtenir la llicenciatura de medicina el 1938 a l'University College Hospital de Londres i va formar part del Medical Research Council's Pneumoconiosis Unit al Llandough Hospital, a prop de Cardiff, el 1948. Fou aquí on va iniciar els seus estudis sobre l'estat de salut de la població de Rhondda Fach, els quals esdevingueren pioners en l'ús dels assajos clínics randomitzats.

Durant dos anys, però, va interrompre els seus estudis a l'University College Hospital per a servir en una Unitat d'Ambulàncies durant la Guerra Civil Espanyola, al front de l'Aragó i en el setge de Madrid.

El llegat d'Archie Cochrane tingué una primera expressió en la Biblioteca Cochrane, la creació del Cochrane Center el 1992 i finalment de la Cochrane Collaboration el 1993.