Argonàutiques

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreArgonàutiques
Georg Pencz Jason und Medea.jpg
Tipus obra literària
Fitxa tècnica
Autor Apol·loni Rodi
Llengua grec antic
Detalls de l'obra
Gènere poema èpic
Sèrie
Part de mitologia grega
Modifica les dades a Wikidata
Construcció de la nau Argo.

Les Argonàutiques és l'obra més important d'Apol·loni Rodi. És una epopeia que tracta sobre la història de Jàson i els Argonautes que narra en quatre llibres el viatge de la nau Argo fins al nord de la Còlquida a través de la Màrmara i de la mar Negra (llibres I-II), l'obtenció, amb l'ajuda de Medea, del velló d'or (llibre III), i la tornada a Iolcos, a Tessàlia, a través del Danubi, el Po, la Mediterrània i el nord d'Àfrica (llibre IV).

És l'única obra èpica anterior a l'Eneida de Virgili que podria comparar-se amb la d'Homer en mida i extensió, i la primera epopeia que concedeix un lloc important a l'amor de Medea per Jàson. Al segle IV-V un escriptor anònim va escriure les Argonautica Orphica, en un grec imitant l'estil d'Homer, del qual fins al segle XIX es va pensar que era anterior, però que de fet és posterior a la versió d'Apol·loni.[1]

Bibliografia[modifica]

  • Traducció annotada: Cuartero, Francesc (traducció, introducció). Argonàutiques (en català, traduït del grec antic). Barcelona: Ed La Magrana, 2002, p. 352. ISBN 978-8482644066. 

Referències[modifica]

  1. Rovira i Soler, Matilda «Datación de l'Argonautica Orfica por su relación de la de Valerio Flaco» (en castellà). Estudios Latinos, Volum 14, 1978, pàg. 171-204.