Vés al contingut

Aristogíton de Tebes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAristogíton de Tebes
Biografia
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata

Aristogíton de Tebes[1] (en grec antic: Ἀριστογείτων -ονος 'Aristogeíton') (en llatí: Aristogeiton) va ser un escultor grec nascut a Tebes.

Juntament amb Hipatodor, va esculpir estàtues dels herois argius i tebans per commemorar la seva victòria aliats a Atenes contra els espartans a Ènoe, a Argòlida, i que es van col·locar al temple d'Apol·lo a Delfos,[2] victòria que probablement va tenir lloc cap a l'any 420 aC, segons diu Pausànias, i segurament només va ser una escaramussa de després del tractat entre els atenesos i els argius que va provocar Alcibíades. Una estàtua d'un guanyador dels jocs Pitis natural d'Orcomen, també va ser obra seva i d'Hipatodor. Segons aquesta segona estàtua, Plini el Vell[3] fixa la seva època cap a l'Olimpíada 102, però a l'Olimpíada 104 la ciutat d'Orcomen ja havia estat destruïda pels tebans.[4]

Referències

[modifica]
  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 350. ISBN 9788441224223. 
  2. Pausànias. Descripció de Grècia, X, 10, 3
  3. Plini el Vell. Naturalis Historia, XXXIV, 8
  4. Smith, William (ed.). «3. Aristogeiton». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 31 juliol 2024].