Armari de les tres claus de Tortosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaArmari de les tres claus de Tortosa

Modifica el valor a Wikidata
Creació1574
Materialfusta Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióCentre d'Interpretació del Renaixement. Antiga església de Sant Domènec, Tortosa

L'Armari de les tres claus o armari-arxiu de Tortosa és un bé moble que es conserva a la ciutat de Tortosa i que antigament es feia servir per a custodiar documents. És un dels pocs armaris arxivadors que es conserven a Catalunya dels segles xv al xviii, època en què se'n van construir diversos exemplars per preservar documents valuosos de caràcter civil i eclesiàstic.[1][2]

Construït el 1574, es custodiava a l'antiga Casa de la Ciutat i des del 1911 se conserva a l'església de Sant Domènec, que forma part del conjunt renaixentista dels Reials Col·legis de Tortosa.[3][4] Consta de quatre cossos. Els dos del mig s'estructuren exclusivament en calaixos i els dos extrems alternen calaixos amb lleixes. Les quatre portes -de tres panys- reforçades amb planxa estan pintades a l'interior. El seu aspecte exterior és d'època moderna. S'hi representa l'escut de la ciutat; l'Àngel Custodi, patró de la ciutat, i la llegenda commemorativa inaugural.[2] D'estructura senzilla, és considerat com un bon exemple del moble renaixentista i és un dels pocs armaris-arxiu existents de l'època. Les pintures interiors i les cartel·les originals policromades dels calaixos li donen encara un valor afegit més. Amida 5’65 m. (llarg) x 3,03 m. x 95 cm de fons i té fins a 88 calaixos.[3]

Referències[modifica]

  1. «Ciutat de Tortosa i Reials Col·legis». Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 desembre 2021].
  2. 2,0 2,1 «Església de Sant Domènec. L'armari de les tres claus - Tortosa | Nucli antic - Pobles de Catalunya». Pobles de Catalunya. [Consulta: 19 desembre 2021].
  3. 3,0 3,1 Gené, Lluïsa «Primera fase de la restauració de l’Armari Arxiu de Tortosa» (pdf). Dertosa Restaura, 2006, pàg. 6-7. Arxivat de l'original el 2021-12-19 [Consulta: 19 desembre 2021].
  4. «La Biblioteca del Capítol Catedral de Tortosa» (pdf). Anuari de l'Institut d'Estudis Catalans: MCMXIII-XIV. Crònica de la secció literària, 1914, pàg. 745-757.

Vegeu també[modifica]