Arnau Guillem de Bellera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArnau Guillem de Bellera
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort1412 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Activitat1396 Modifica el valor a Wikidata –

Arnau Guillem de Bellera (Pallars - Morvedre, 1412) fou un noble i militar català

El 1396 defensà la Vall d'Aran contra les tropes invasores de Mateu I de Foix. Fou veguer de Barcelona i del Vallès del 1399 al 1405, i lloctinent reial a Cervera el 1406. El 1409 fou nomenat governador de València amb la missió de pacificar les bandositats del regne.

A la mort de Martí l'Humà, durant l'interregne prengué partit per la causa de Jaume II d'Urgell, sostingut per la ciutat de València i el bàndol dels Vilaragut contra el bàndol dels Centelles. Davant la divisió i la no adhesió del Regne de València,[1] a la Concòrdia d'Alcanyís, va decidir-se a atacar els seus enemics a Morella[2] i abans de l'arribada dels reforços catalans de Ramon de Perellós enviats pel comte d'Urgell fou obligat a presentar batalla a Morvedre (l'actual Sagunt)[3] el 27 de febrer de 1412 contra les castellanes i aragoneses de Ferran d'Antequera dirigides per Diego Gómez de Sandoval. Fou derrotat i mort a la batalla de Morvedre, i els vencedors forçaren el seu fill a passejar el cap del seu pare, clavat en una llança, entre llurs files.

La derrota de Morvedre i la mort de Bellera foren decisives per a la resolució de la successió contra la candidatura de Jaume d'Urgell.

Referències[modifica]

  1. Los Trastamara y la unidad española: 1369-1517 «Enllaç». Arxivat de l'original el 2014-03-04. [Consulta: 3 desembre 2011].
  2. «Arnau Guillem de Bellera». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. El Govern Provisional va modificar el nom de la ciutat, anomenada Morvedre des de feia més de deu segles, per l'antic nom romà de Sagunt, seguint els cànons romàntics i classicistes de l'època