Arneb

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'estrellaArneb
Dades d'observació
Constel·lació Llebre
Magnitud aparent (V) 2,57
Moviment propi 21 km/s
Característiques astromètriques
Característiques físiques
Tipus espectral F0Ib
Velocitat de rotació 21 km/s
Més informació
id. SIMBAD * alf Lep
Codi de catàleg
Modifica les dades a Wikidata
Arneb a la seva constel·lació

Arneb (α Leporis / α Lep / 11 Leporis)[1] és una estrella de magnitud aparent +2,58, la més brillant en la constel·lació de Lepus, la llebre. El seu nom, provinent de l'àrab al-arneb, vol dir "la llebre", al·ludint al conjunt de la constel·lació.

Arneb és una supergegant groga, no molt diferent de Canopus (α Carinae), i només la seva llunyania uns 1.300 anys llum respecte al Sistema Solar fa que no aparegui més brillant. Amb una magnitud absoluta de 5,40 és una de les estrelles intrínsecament més lluminoses que es poden observar a simple vista, sent la seva lluminositat equivalent a 13.000 sols. El seu diàmetre és també molt gran, 75 vegades més gran que el del Sol. Té una temperatura superficial de 7000 K.[2]

A la fase final de la seva vida, es pensa que Arneb ja ha passat la fase de supergegant vermella i està en procés de contracció i escalfament, si bé podria ser que estigués a la fase expansió cap a una supergegant vermella.

Com a resultat del procés d'envelliment, presenta un contingut de nitrogen cinc vegades més gran que el solar resultat de la fusió d'hidrogen a heli a través del cicle CNO, produint nitrogen com a subproducte i un contingut de sodi doble que el del Sol.

En funció de la seva massa estimada, entre 8 i 10 vegades la massa solar, Arneb acabarà els seus dies com una densa nana blanca de mida similar a la de la Terra.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]