Arracada

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Arracada de plata en forma d'anella

Una arracada o orellal és un objecte que serveix per adornar les orelles. El duen tant homes com dones, si bé fins no fa gaire als països de l'Europa occidental eren un tret distintiu cultural típicament femení i emprat en homes associats a grups socials minoritaris (p.ex: els mariners es posaven una anella a l'orella quan creuaven el cap d'Hornos). En el cas masculí, el més habitual és dur-ne només en una orella, a diferència de les dones, que acostumen a portar-ne a totes dues.[1]

A la part exterior de l'arracada hi ha l'element decoratiu, que es connecta amb la part interior del lòbul de l'orella mitjançant un petit cèrcol, que és subjectat per una rosca o papallona, normalment. Tradicionalment, doncs, s'han inserit mitjançant un forat practicat al lòbul, si bé també n'hi ha que van amb clips, per evitar de foradar l'orella. N'hi ha de diferents tipus, materials i formes. L'essencial, però, és que el material (metall, plàstic, vidre, pedres precioses, etc.) no causi al·lèrgies i irritacions a la pell. També cal tenir en compte la capacitat del lòbul d'aguantar l'arracada sense deformar-se o, fins i tot, esqueixar-se el forat.

Actualment l'ús de les arracades no queda restringit solament al lòbul de les orelles sinó que s'estén la possibilitat de ficar-se'n per tot el cos: en diferents llocs de les orelles, al melic, a les celles, al nas, a la llengua, al llavi, etc., tot i que en aquest cas s'acostumen a anomenar més aviat anelles o cèrcols, més que no pas arracades. Aquesta tècnica és coneguda amb l'anglicisme pírcing.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arracada Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.158. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014].