El Faium

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Arsinoe (Cocodrilòpolis))
Per a altres significats, vegeu «Faium».
Plantilla:Infotaula geografia políticaEl Faium
الفيوم (ar) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 29° 18′ N, 30° 50′ E / 29.3°N,30.83°E / 29.3; 30.83
EstatEgipte
GovernacióGovernació d'el Faium Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població519.047 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Altitud29 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

El Faium[1] (àrab: الفيوم, al-Fayyūm; copte: Ⲫⲓⲟⲙ, Efiom, literalment ‘la Mar’ o ‘llac’)[2] és la capital de la governació d'el Faium, que antigament fou la regió coneguda com a Oasi de Faium. Fou l'antiga Shedet i, més tard, es va dir Cocodrilòpolis i Arsinoe. Té uns tres-cents mil habitants. Al centre de la ciutat hi destaca l'obelisc de Senusret I.

Llocs destacats[modifica]

El centre neuràlgic de la ciutat era i és el canal de Josep (Bahr Yusuf), suposadament construït per l'hebreu Josep. Altres llocs destacats de la ciutat i de la rodalia són:

Història[modifica]

El seu nom egipci fou Shedet o Shedit i, durant l'Imperi Mitjà, els faraons van dedicar molts recursos en afavorir aquesta regió, sobre tot, mitjançant importants obres d'irrigació que la van convertir en un immens jardí, enriquit per una reserva de pesca i caça. La ciutat era el centre d'adoració del déu cocodril Sobek.[3] El seu temple més gran fou construït abans de la dinastia XII i fou reconstruït per Ramsès II. Era al nord de la ciutat i estava dedicat a Sobek; al seu costat, hi havia el llac sagrat on vivia el cocodril sagrat. Vegeu Medinet Madi. Shedet fou la capital del nomós XXI (Atef-Pehu).

Cocodrilòpolis o Crocodilòpolis (grec Κροκοδείλων πόλις Krokodilopolis) fou una antiga ciutat d'Egipte a la zona de l'oasi de Faium, entre el Nil i el llac Meris. Cocodrilòpolis fou el seu nom grec, que Ptolemeu I va canviar primer a Ptolemais i, més tard, el seu fill Ptolemeu II Filadelf la va anomenar Arsinoe, durant el govern dels làgides, pel nom de la filla de Ptolemeu I i de Berenice i esposa del mateix Ptolemeu II, Filadelf, sota el qual va agafar importància. Era en la zona més fèrtil del país.

Sota els romans, va pertànyer a la província anomenada Arcàdia d'Egipte i al segle iv fou seu d'un bisbat. El 642, la ciutat es va sotmetre al cap musulmà Amru.

Referències[modifica]

  1. «El Faium». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «The name of the Fayum province. Katholieke Universiteit Leuven». Trismegistos.org. Arxivat de l'original el 2012-02-29.
  3. Jacq, Christian. Las egipcias. Retratos de mujeres del Egipto faraónico. (en castellà). 2ª ED.. Planeta, octubre de 2000, p. 61. ISBN 9788408036166. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Faium