Arslan Giray

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArslan Giray
Biografia
Naixement1692 Modifica el valor a Wikidata
Mort1767 Modifica el valor a Wikidata (74/75 anys)
Căușeni (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBakhtxisarai Modifica el valor a Wikidata
Kan
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióSunnisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Giray Modifica el valor a Wikidata
FillsDevlet IV Giray, Şahbaz Geray (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareDevlet II Giray Modifica el valor a Wikidata

Arslan Giray (1692-Kaushan, 30 de maig del 1768) fou kan de Crimea (1748-1755). Era fill de Devlet II Giray i va succeir a Selim II Giray. És el pare del kan Devlet IV Giray (...- 1781).[1]

Va designar a Selim Giray com a khalgay i Krim Giray com a nureddin. El seu diploma li conferia el títol d'Ilkhan i Khan, que donava dret a un salari i subsidi més important. Va rebre també els sis símbols del seu rang: el vestit negre (la marca del kapudan pasha), el kaftan negre, el doble diamant, l'espasa, l'arc i l'aljaba. Va restaurar les fortificacions d'Arabat i va construir les muralles i dics d'Uchuba, Junkar i Juvash (Zabash en rus).

Va fundar una escola a Bakhtxisarai i fonts a Koslev i Ak Mesjid; al palau del kan a la capital li va afegir tot un ala. El 12 d'agost de 1755 fou deposat per causes poc clares, es diu que per ser excessivament franc en les comunicacions amb la Porta o per l'energia en reprimir als bandits. El va succeir Halim Giray.

Arslan fou exiliat a Quios. El 1758 va ser cridat per ser nomenat altre cop però no va arribar a prendre possessió i fou retornat al seu exili. El març de 1767 finalment fou cridat altre cop i aquesta vegada nomenat però va morir el 30 de maig de1 1767 a Kaushan dos dies després, i abans de ser instal·lat a Bakhtxisarai. El va succeir Maqsud Giray.[2]

Referències[modifica]

  1. Gibb, H. A. R.. «Kirim». A: The Encyclopeadia of Islam (en anglès). Brill Archive, 1954, p. 142. ISBN 9789004060562. 
  2. Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.