Artamus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuArtamus Modifica el valor a Wikidata

Artamus maximus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaArtamidae
GènereArtamus Modifica el valor a Wikidata
Vieillot, 1816

Artamus és un gènere d'ocells de l'ordre dels passeriformes i de la família dels artàmids (Artamidae). Va ser descrit per l'ornitòleg francès Louis Jean Pierre Vieillot el 1816. El nom anglès és woodswallows (‘Orenetes de bosc’).[1]

Morfologia[modifica]

Són aus de plomatge suau i fosc. Són àgils voladors, amb ales semi-triangulars moderadament grans. Fan nius dissolts amb branques fines. Ambdós parents crien el joves.[2]

Hàbitat i distribució[modifica]

Aquests ocells es distribueixen per la Australàsia, on la major part viuen en Austràlia i Nova Guinea. Artamus fuscus té una distribució exclusivament asiàtica, des de l'Índia i Sri Lanka i sud d'Àsia Oriental fins a la Xina. L'espècie més estesa és Artamus leucorynchus, que habita des de la península de Malàisia fins a Austràlia cap al sud, i Vanuatu i Nova Caledònia. El més oriental on hi habita aquest gènere és Fiji, amb l'espècie endèmica Artamus mentalis.[3] Tenen un comportament nòmade, seguint les millors condicions per als insectes volador. Sovint formen grans bandades.

Alimentacio[modifica]

Es troben entre les escasses aus passeriformes que s'eleven i busquen l'aliment (insectes voladors) per sobre de la copa dels arbres. Aquestes espècies tenen un pinzell en la punta de la llengua que poques vegades fan servir per recollir nèctar.

Taxonomia[modifica]

Aquest gènere és tractat com l'únic de la subfamília dels artamins (Artaminae), o bé com l'únic de la família dels artàmids per aquells autors que consideren que la subfamília dels cracticins (Cracticinae), és en realitat la família independent dels cractícids (Cracticidae). Aquesta última és la postura del Congrés Ornitològic Internacional, que llista 11 espècies d'artàmids, totes del gènere Artamus:.

Referències[modifica]

  1. Gill, Frank; Donsker, David; Rasmussen, Pamela. «Whiteheads, sittellas, Ploughbill, Australo-Papuan bellbirds, Shriketit, whistlers» (en anglès). IOC World Bird List v13.2. Congrés Ornitològic Internacional, 2023. [Consulta: 17 setembre 2023].
  2. Howley, Ian. Forshaw, Joseph (ed.). Encyclopaedia of Animals: Birds (en anglès). Londres: Merehurst Press, 1991, p. 226–227. ISBN 1-85391-186-0. 
  3. BirdLife International «Artamus mentalis» (en anglès). Llista Vermella de la UICN, 2017. DOI: 10.2305/iucn.uk.2017-3.rlts.t22706318a118743254.en.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Artamus