Auditoria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una auditoria genèricament és l'avaluació d'una organització, sistema, procés o producte. L'auditoria la realitzen els auditors que han de complir una sèrie de normes que assegurin essencialment la seva capacitat, objectivitat i independència.

El propòsit de l'auditoria és verificar que l'entitat auditada treballa d'acord amb la normativa interna i externa.

L'auditoria avalua la conformitat actual i la futura.

La paraula auditoria deriva del llatí auditorius i d'aquesta prové auditor amb el significat d'aquella persona que escolta.

Classificació de les auditories més freqüents[modifica]

Etapes de l'auditoria[modifica]

 • Exploració: és un estudi de caràcter previ que permet conèixer amb detall les característiques de l'entitat, inclou entrevistes amb els dirigents
 • Planificació: es recullen en un document on consten la definició dels temes, els noms dels especialistes que intervendran les dates i un pla de treball individual. Qualsevol ampliació del termini previst ha de ser autoritzada per un supervisor qualificat. En els casos que l'auditoria la fan organismes públics sovint hi pot haver una planificació anual o plurianual.
 • Execució: En aquesta etapa s'elaboren les proves d'auditoria que permetran emetre el posterior informe. Aquestes proves queden recollides en els papers de treball, que poden ser revisats pel supervisor.
 • Informe: L'elabora l'auditor i es presenta en un document estàndard que es comunica oficialment i al màxim nivell de l'entitat auditada.

Requisits d'un informe[modifica]

 • Emès pel cap de grup dels auditors que han actuat
 • Presentat per escrit
 • Oportunitat
 • Que sigui complet, exacte, objectiu convincent i clar
 • Que tot el que hi figuri estigui suportat pels papers de treballi amb evidència suficient
 • Reflectint una actitud independent
 • Mostrant la qualificació
 • Seguiment: En general si els resultats de l'auditoria expressats en l'informe han estat deficients s'espera un temps prudencial i es torna a repetir per veure si s'han corregit els errors detectats.

Organització interna d'una empresa d'auditoria[modifica]

Les empreses independents d'auditoria en molts casos són multinacionals d'origen nord-americà o europeu (n'hi 4 que dominen el mercat, i s'anomenen comunament en anglès "Big Four"). En la cúpula acostumen a estar els anomenats socis seguits pel gerents i els supervisors i finalitzant en els auditors sèniors i júniors, malgrat la seva denominació pot variar entre les diferents firmes. En les auditories internes també hi ha una jerarquia amb noms diferents però que en la pràctica fan la mateixa funció.

Importància de l'auditoria[modifica]

Amb l'augment de la complexitat de l'economia s'han anat introduint (des de 1934 als Estats Units) mesures per reduir la probabilitat del fet que les empreses entrin en una situació de descontrol i fallida. L'auditoria externa i interna tenen la mateixa finalitat de control i de fet es complementen.

Per la forma forçosament rígida de portar a terme una auditoria de vegades s'ha emès un informe positiu malgrat que en la pràctica la situació econòmica de l'empresa era molt greu i ha acabat fent fallida. També s'han donat casos de frau en els que l'autèntica situació econòmica d'una empresa s'ha amagat de forma deliberada.

En el cas de l'empresa nord-americana Enron la seva fallida va arrossegar l'empresa auditora Arthur Andersen que va deixar aquesta activitat en ser perseguida judicialment pel govern dels Estats Units acusada de frau. A partir d'aquest escàndol econòmic es van dictar noves lleis als Estats Units sobre auditories amb un caràcter més restrictiu.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Auditoria