Autopista Marina d'Alaska

Infotaula de vial urbàAutopista Marina d'Alaska
Alaska Marine Highway System
El Ferri al port de Malaspina
Tipusferry network (en) Tradueix, All-American Road, ruta marítima i ruta de transbordador Modifica el valor a Wikidata
IniciUnalaska Modifica el valor a Wikidata
FiBellingham Modifica el valor a Wikidata
Dimensions
Llargària5.600 km (3.500 mi)
Construcció
Creació1948 Modifica el valor a Wikidata
Map
 59° 41′ 22″ N, 142° 42′ 49″ O / 59.68942°N,142.713621°O / 59.68942; -142.713621

L'Autopista Marina d'Alaska i coneguda en anglès com Alaska Marine Highway (AMH) o Alaska Marine Highway System és un ferri situat i operat per l'estat d'Alaska. El ferri té la seu a Ketchikan, Alaska.[1] Aquest ferri forma part del National Scenic Byway.

Servei[modifica]

L'Alaska Marine Highway System opera al llarg de la costa sud-central de l'estat, la part oriental de les Illes Aleutianes, l'Inside Passage i la Colúmbia Britànica al Canadà Els ferries proveeixen a les comunitats del Sud-est d'Alaska que no tenen accés per carretera, i els vaixells poden transportar persones, mercaderies i vehicles. El ferri té una ruta de més de 5500 km i el seu destí més llunyà és Bellingham a l'estat de Washington als Estats Units Continentals mentre que a l'oest el destí més llunyà és Unalaska o Dutch Harbor. Amb un total de 32 terminals per tota Alaska, Columbia Britànica i Washington, forma part de la Xarxa Nacional d'Autopistes i rep fons federals. També és una manera de transport cap als Estats Units continentals sense haver de viatjar per carretera per Canadà.[2]

Mapa i Comunitats servides[modifica]

Mapa de les dues rutes de la MHS, la verda i la porpra

El nus principal de la ruta d'Alaska Marine es troba a Juneau, tot i que les oficines administratives es troben a Ketchikan. Altres centres operatius més petits són Còrdova (Prince William Sound), Ketchikan (sud de Panhandle) i Kodiak (Alaska Sudcentral).

L'AMHS dona servei a les següents comunitats durant tot l'any: Akutan; Angoon; Bellingham; Badia de Chenega; Chignik; Badia freda; Cordova; Pas Fals; Gustavus; Haines; Homer; Hoonah; Juneau; Kake; Ketchikan; King Cove; Kodiak; Metlakatla; Ouzinkie; Petersburg; Port Lions; Príncep Rupert, Colúmbia Britànica; Sand Point; Seldovia; Sitka; Skagway; Tatitlek; Tenakee Springs; Unalaska / Dutch Harbor; Valdez; Whittier; Wrangell; i Yakutat.

Referències[modifica]

  1. "Contact Us Arxivat 2013-03-30 a Wayback Machine.."
  2. Ron Dalby. Guide to the Alaska Highway (en anglès). Menasha Ridge Press, 2011. ISBN 9780897329262 [Consulta: 16 juny 2015]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Autopista Marina d'Alaska